Οι στόχοι του Ρικ Πιτίνο με την Εθνική Ελλάδας

Οι στόχοι του Ρικ Πιτίνο με την Εθνική Ελλάδας

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ UPD 14:52 Δημιουργία 11/11/19, 14:51

Με ένα βουνό που πρέπει να ανέβει παρομοίασε την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής ομάδας μπάσκετ ο Ρικ Πιτίνο, στη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης του από την ΕΟΚ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Βασιλακόπουλος, πήρε πρώτος το λόγο και μεταξύ άλλων τόνισε πως «...μπορώ να επαναλάβω ότι είναι μια σπουδαία στιγμή η δυνατότητα να παρουσιάζω στο ελληνικό φίλαθλο κοινό τον μεγάλο προπονητή, τον άνθρωπο που δεν έχει ανάγκη παρουσιάσεων, τον Ρικ Πιτίνο».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός τεχνικός, έκανε λόγο για «ακόμη ένα βουνό που πρόκειται να ανέβω και χαίρομαι γι΄ αυτό», ενώ συνέχισε λέγοντας: «Σε όλα τα χρόνια της καριέρας μου, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ και να μιλήσω με κάποιους από τους πλέον χαρισματικούς και ταλαντούχους παίκτες του κόσμου. Οι Έλληνες παίκτες έχουν κάτι που δεν έχω συναντήσει τα τελευταία σαράντα χρόνια της καριέρας μου, και δεν αναφέρομαι μόνο στους παίκτες του Παναθηναϊκού. Μιλάω επίσης για τον Κώστα (Παπανικολάου) και τον Γιώργο (Πρίντεζη), για τον Κώστα Κουφό. Είναι περήφανοι και πολεμούν για την Εθνική ομάδα».

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που θα γίνει στο προολυμπιακό τουρνουά με στόχο την πρόκριση της Εθνικής, είπε: «Πάντα μου έκαναν εντύπωση οι Έλληνες παίκτες για την περηφάνια που έχουν για την πατρίδα τους. Είναι μεγάλη χαρά μου να αναλάβω να τους κοουτσάρω σε μια προσπάθεια για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες τιμές που είχα στην καριέρα μου. Είναι ένα βουνό που αξίζει τον κόπο να ανέβουμε, κι αν τα καταφέρουμε θα είναι κάτι υπέροχο. Με αυτή την ομάδα, θέλω να παίξουμε μπάσκετ σαν να είμαστε ένας λύκος που είναι νηστικός για μία εβδομάδα.»

Τι θα περιμένουν στη συνέχεια οι Έλληνες από τον ίδιο; «Κάποιες φορές μαθαίνεις από το παρελθόν, κάποιες άλλες το τιμάς. Αυτό δεν έχει να κάνει με τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Έχει να κάνει με την Ελλάδα.

Για τους επόμενους οκτώ μήνες, δεν είμαι Αμερικανός, δεν είμαι Ιταλός. Είμαι Έλληνας. Δεν θα δείτε άλλον να υποστηρίζει και να ματώνει για αυτή την ομάδα στον πάγκο, εγώ θα είμαι. Αυτός είναι ένας τρόπος να ανταποδώσω την αγάπη και τη φιλοξενία που έλαβα τους προηγούμενους μήνες. Έχω ήδη μιλήσει με όλους τους παίκτες που αποτελούν τον πυρήνα αυτής της ομάδας, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω μηνυμάτων».

Από την αναφορά του ήταν αδύνατο να μην αναφερθεί στον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Σχεδιάζω να συναντήσω τον Γιάννη και τον Θανάση τον Μάρτιο, όταν παίξουν με τους Μαϊάμι Χιτ.

Τώρα είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στο ΝΒΑ με το Μιλγουόκι. Υπάρχει μια πιθανότητα να μην δώσουν το παρόν στο προολυμπιακό λόγω των playoffs του ΝΒΑ. Θέλω να τους πω τα σχέδιά μου. Πιστεύω ότι αν πάρουμε την πρόκριση, ίσως δώσουν το παρών.

Έχω επικοινωνία με τους ατζέντηδές τους. Σχεδιάζω να γυρίσω και να δω παιχνίδια των παικτών μας από κοντά, στο ΣΕΦ, ή όταν η Μακάμπι ξαναπαίξει στην Αθήνα. Δεν μπορείς να έχεις πλήρη εικόνα μόνο από το βίντεο. Θα αφήσουμε πάντως μια ανοικτή θέση για τον Γιάννη, ακόμη κι αν χρειαστεί να πάρει τη δική μου θέση».

Σε ερώτηση που του τέθηκε για το πώς θα προσπαθήσει να επαναφέρει την ψυχολογία της ομάδας μετά τις δύο σερί αποτυχίες της στα τελευταία προολυμπιακά τουρνουά, ο πολύπειρος προπονητής υποστήριξε:

«Τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι η προετοιμασία, το σκάουτινγκ και το κίνητρο. Η θέληση και το κίνητρο είναι αυτά που μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Πιστεύω, από την σχέση που έχω με αυτούς τους παίκτες, πριν μπουν στο γήπεδο θα σπάσουν τους τοίχους.

Η λέξη "κίνητρο" είναι σύνθεση, έχει να κάνει με τη θέληση και την δράση. Τι πρόκειται να δώσει ο καθένας για να πάρει αυτό που θέλει. Το πιο σημαντικό είναι να είσαι μια γροθιά, όλοι μας. Κι οι δώδεκα παίκτες να είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να κερδίσουν για την πατρίδα τους».

Εν συνεχεία ρωτήθηκε τι έλλειπε από την Εθνική στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο. «Το σημαντικότερο απ΄όλα είτε στο ΝΒΑ είτε στη FIBA είναι το σουτ. Πρέπει να φτιάξουμε μια ομάδα που θα σουτάρει και θα πασάρει καλά, και θα παίζει σκληρή άμυνα σαν να πρόκειται η ζωή σου από αυτή. Η καρδιά βρίσκεται στην άμυνα. Αυτό που θα κάνω είναι να βάλω τη νοοτροπία της άμυνας και θα δημιουργήσουμε κίνηση στην επίθεση για να δείξουν οι παίκτες το ταλέντο τους».

Κλήθηκε να σχολιάσει ακόμη τις απόψεις που ακούστηκαν στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας για μη σωστή αξιοποίηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ο Ρικ Πιτίνο είπε γι΄ αυτό: «Ο Γιάννης ήταν πέρσι ο καλύτερος παίκτης του ΝΒΑ. Πιστεύω ότι ο άλλος προπονητής (Θανάσης Σκουρτόπουλος) τον χρησιμοποίησε σωστά, έπαιξαν δυνατά, έχασαν σε μια κατοχή και έφυγαν με ψηλά το κεφάλι. Με σεβασμό».

Αν σου άρεσε κάνε