Αποσύρθηκε από το μπάσκετ ο Χοσέ Καλντερόν

Αποσύρθηκε από το μπάσκετ ο Χοσέ Καλντερόν

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ UPD 17:29 Δημιουργία 04/11/19, 16:26

Την απόφαση του να αποχωρήσει από την ενεργό αθλητική δράση στα γήπεδα του μπάσκετ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Χοσέ Μανουέλ Καλντερόν, κλείνοντας μια σπουδαία καριέρα με την Εθνική Ισπανίας, και σειρά ομάδων στο NBA.

Ο Ισπανός γκαρντ αποσύρεται από τα γήπεδα σε ηλικία 38 ετών.

Τόσο πολύ ήθελε να αγωνιστεί για μία σεζόν ο Καλντερόν που προπονείτο στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Παικτών του ΝΒΑ (National Basketball Players Association, ΝΒPA) στη Νέα Υόρκη μέχρι σήμερα για να βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση εν αναμονή κάποιας πρότασης. Τελικά τη Δευτέρα (4/11), μαζί με την απόφασή του να βάλει... τελεία στην καριέρα του ως αθλητής, ενημέρωσε και ποιος θα είναι ο επόμενος «σταθμός» στην επαγγελματική σταδιοδρομία του: Η θέση του Ειδικού Συνεργάτη στον NBPA δημιουργήθηκε πρόσφατα και αφορά μονοετή συνεργασία, η οποία ευελπιστούν να ανανεωθεί τόσο ο Χοσέ Καλντερόν όσο και ο Σύνδεσμος Παικτών.

«Θεωρώ πως είναι κάπως ανόητο να διοικείται ο Σύνδεσμος Παικτών από δικηγόρους και ανθρώπους με μεταπτυχιακά. Είμαι σε διαρκή επαφή με τους παίκτες και την ίδια ώρα είναι ωραίο γι' αυτούς να έχουν κάποιον που δεν θα τους τηλεφωνήσει την ώρα που παίρνουν έναν υπνάκο την ημέρα του αγώνα ή να έχουν κάποιον ο οποίος έχει πρόσφατα απομακρυνθεί από τους αγώνες και επομένως έχει σχετική προοπτική με τη δική τους».

Ο Χοσέ Καλντερόν δέχτηκε πολλές προτάσεις για να αναλάβει διοικητικές θέσεις σε ομάδες του ΝΒΑ, καθώς και από την ίδια τη Λίγκα του ΝΒΑ.

Ο Ισπανός αγωνίστηκε σε 49 αναμετρήσεις την περσινή σεζόν με τους Ντιτρόιτ Πίστονς, έχοντας μέσο όρο 2.3 πόντους και 2.3 ασίστ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στο ΝΒΑ το πέρασε στους Τορόντο Ράπτορς, όπου θήτευσε από το 2005 μέχρι το 2013, με μέσο όρο 10 πόντους, 7.2 ασίστ και έχοντας το ρεκόρ της ομάδας σε ασίστ (3.770). Ο Καλντερόν έχει φορέσει επίσης τις φανέλες των Ντιτρόιτ Πίστονς, Ντάλας Μάβερικς, Νιού Γιορκ Νικς, Λ.Α. Λέικερς, Ατλάντα Χοκς και Κλίβελαντ Καβαλίερς, με μέσο όρο 8,9 πόντους και 5,8 ασίστ σε 895 αναμετρήσεις.

Με την εθνική Ισπανίας, ο Χοσέ Καλντερόν κατέκτησε δύο ασημένια (Πεκίνο 2008, Λονδίνο 2012) και ένα χάλκινο μετάλλιο (Ρίο ντε Τζανέιρο 2016) σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Καλντερόν ήταν μέλος της «χρυσής» Ισπανίας που νίκησε την εθνική Ελλάδας στον τελικό της Σαϊτάμα, στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας το 2006. Μετρά 4 μετάλλια σε Ευρωμπάσκετ, καθώς με τον Χοσέ Μανουέλ Καλντερόν να οργανώνει οι Ίβηρες αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης το 2011 (Λιθουανία), κατέκτησαν δύο ασημένια μετάλλια το 2003 (Σουηδία) και το 2007 (Ισπανία), ενώ ήταν τρίτοι το 2013 (Σλοβενία).

Ο Καλντερόν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων το 1999 (U19), το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων το 1998 (U18) και το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Νέων Ανδρών το 2000.

Αν σου άρεσε κάνε