Ο Τραμπ, ο εμπορικός πόλεμος και η αβεβαιότητα: Ένας ισχυρός «παίκτης» εξηγεί

Ο Τραμπ, ο εμπορικός πόλεμος και η αβεβαιότητα: Ένας ισχυρός «παίκτης» εξηγεί

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ UPD 07:29 Δημιουργία 04/09/19, 07:00
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Μετά την επιβολή δασμών από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, το «βλέμμα» όλου του πλανήτη στρέφεται στη μετέπειτα πολιτική στάση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος, άλλωστε, προκαλεί τριγμούς στα διεθνή χρηματιστήρια, πλήττει το κινεζικό γουάν έναντι του δολαρίου, δοκιμάζει τις αντοχές αμερικανικών και κινεζικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς καιν τους βιομηχανικούς κολοσσούς της Ασίας.

«Διαβάζοντας» τον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, επισημαίνει πως αν και ο πλανητάρχης έχει τη δύναμη να δώσει εντολή στις αμερικανικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, να εγκαταλείψουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, εντούτοις μία τέτοια διαταγή θα ήταν ριψοκίνδυνη πολιτικά.

«Το ερώτημα δεν είναι, αν έχει το νομικό δικαίωμα να το κάνει, αλλά αν η κίνηση αυτή θα είχε πολιτικό-οικονομικό αντίκτυπο», τονίζει ο Timothy Stratford.

Ο ίδιος δε ανατρέχοντας στις δηλώσεις του Τραμπ, αναφέρθηκε και στο tweet της 23ης Αυγούστου, με το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος καλούσε τις αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα να βρουν την «εναλλακτική», ενώ παράλληλα τις παρότρυνε να ξεκινήσουν να κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ.

Ο Stratford επισημαίνει, πάντως, πως σύμφωνα με Πράξη που πέρασε το 1977, ο Τραμπ μπορεί να «ασχοληθεί με οποιαδήποτε έκτακτη, ασυνήθιστη απειλή για την εθνική, εξωτερική και οικονομική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Ωστόσο, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι θα ήταν μία «ακραία» επιλογή για τον Τραμπ, να ασκήσει αυτό το δικαίωμα.

«Πιστεύω πως θα ήταν ένα ριζοσπαστικό βήμα, το οποίο θα προκαλούσε αντιδράσεις και εντός του κόμματός του», επισημαίνει.

«Η εμπορική σχέση ΗΠΑ-Κίνας είναι μία περίπλοκη υπόθεση, για να τη διαχειριστεί κανείς ελαφρά την καρδία», λέει ο Stratford.

Εξάλλου, σημειώνει ο ίδιος, οι αμερικανικές εταιρείες ήδη αποχωρούν από την Κίνα εξαιτίας της εντεινόμενης εμπορικής διένεξης.

«Όσο περισσότερο καθυστερούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για το… απρόβλεπτο», καταλήγει.

Αν σου άρεσε κάνε