Αγορές: Σκάει η «φούσκα» του ηλεκτρονικού εμπορίου;

Αγορές: Σκάει η «φούσκα» του ηλεκτρονικού εμπορίου;

ΑΓΟΡΕΣ UPD 07:07 Δημιουργία 29/10/18, 07:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η «ελεύθερη πτώση» του Nasdaq, λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων τριμήνου που ανακοίνωσαν κολοσσιαίες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, οδηγεί τους επενδυτές στο ρώτημα, μήπως έχει σκάσει νέα «φούσκα» του δείκτη;

Μόλις πριν λίγους μήνες οι αναλυτές προειδοποιούσαν ότι μετά την τεχνολογική «φούσκα» του 2000 και τη «φούσκα» στην αμερικανική αγορά κατοικίας του 2006, ίσως να είμαστε μάρτυρες της τρίτης μεγαλύτερης όλων των εποχών, της «φούσκας» του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο δείκτης Nasdaq «φλερτάρει» με… bear market, μετά την απογοήτευση που προκάλεσαν τα τριμηνιαία αποτελέσματα των Google και Amazon.

Τα αποτελέσματα των δύο αμερικανικών εταιρειών δεν δείχνουν μείωση στα έσοδα, αλλά μια επιβράδυνση στην αύξηση των εσόδων, ωστόσο οι επενδυτές ανησυχούν ήδη για ένα αποκορύφωμα στα κέρδη, η επιβράδυνση μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζονται για να πουλήσουν τώρα και να αρχίσουν τις ερωτήσεις αργότερα.

Αυτό μπορεί να εξηγεί, γιατί οι μετοχές των λεγόμενων εταιρειών «FANG» (Facebook, Amazon, Netflix, Google) διαπραγματεύονται σημαντικά χαμηλότερα, καθώς η αγορά αρχίζει να αξιολογεί πόσος χρόνος έχει απομείνει, πριν αρχίσει να σκάει η «φούσκα του ηλεκτρονικού εμπορίου», όπως την ονομάζει η Bank of America.

Κρίσιμη εβδομάδα

Η τρέχουσα εβδομάδα (29/10-2/11) κρίνεται καθοριστική για την πορεία των δεικτών της Wall Street το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμά η Nomura.

Σε σημείωμα προς τους πελάτες της, η ιαπωνική τράπεζας αναφέρει πως στον απόηχο των αποτελεσμάτων, θετικά θα επιδράσουν στις μετοχές της Νέας Υόρκης τα προγράμματα επαναγορών μετοχών, ενώ, μεταξύ άλλων, θα ομαλοποιηθεί η μεταβλητότητα με βάση τα ιστορικά στοιχεία.

Αν, όμως, τα παραπάνω δε φανούν αρκετά για τη στήριξη των χρηματιστηριακών αγορών, τότε η Wall Street θα «βυθιστεί» σε μία «bear» αγορά.

Παράλληλα, ορισμένοι «τρέμουν» ακόμη και μία ύφεση στην αμερικανική οικονομία.

Η Nomura ανέφερε πως η ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Fed τείνει να αντιστρέψει το μέχρι πρότινος θετικό κλίμα στη Wall Street.

Πάντως, την άποψη ότι το πρόσφατο sell off στις διεθνείς αγορές δεν είναι αρκετό για να αναγκάσει τη Fed να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων, εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian.

«Δεν πιστεύω ότι το πάρτι έχει τελειώσει. Πιστεύω ότι oι αγορές βρίσκονται σε μια φάση αλλαγής καθεστώτων», δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι αγορές πέρασαν από το ένα στάδιο, όπου ήταν ανακουφισμένες από την άφθονη προβλέψιμη ρευστότητα, στο σημερινό στάδιο, όπου πρέπει να αναγνωρίσουν ότι τα αποκλίνοντα θεμελιώδη οδηγούν τις τιμές των assets.

Ο El-Erian επεσήμανε, επίσης, ότι δεν του προκάλεσε έκπληξη η πρόσφατη εκτόξευση της μεταβλητότητας στην αγορά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Fed ήταν «πολύ επίμονη» με το πρόγραμμά της να αυξήσει τα επιτόκια το τρέχον και το επόμενο έτος, χωρίς να πει μια λέξη, που θα ηρεμούσε την κατάσταση κατά τη διάρκεια του πρόσφατου sell off.

Αν σου άρεσε κάνε