Σε ύφεση η Νότια Αφρική μετά από 9 χρόνια

Σε ύφεση η Νότια Αφρική μετά από 9 χρόνια

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:49 Δημιουργία 04/09/18, 15:45

«Θύμα» των πιέσεων που δέχονται οι αναδυόμενες οικονομίες έπεσε και η Νότια Αφρική, με τη χώρα να ανακοινώνει τη Δευτέρα πως κατά το β' τρίμηνο του 2018 παρουσιάστηκε τεχνική ύφεση στο ΑΕΠ, για πρώτη φορά από το 2009.

Η εξέλιξη αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις στο εθνικό νόμισμα, ραντ, το οποίο είναι μεταξύ των μεγάλων ηττημένων της χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο, με τον αγροτικό τομέα, τις μεταφορές και το λιανεμπόριο να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα. Αμέσως μετά την δημοσιοποίησή τους, το ραντ είδε τις απώλειές του να διευρύνονται από το 1% σε πάνω από 2%, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ακολούθησαν την ανιούσα.

Η πιο ανεπτυγμένη οικονομία της Αφρικής έρχεται αντιμέτωπη με υψηλή ανεργία (27%), η οποία εκφράζονται φόβοι ότι θα ανέβει και άλλο μετά τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής κατά 29,2% το δεύτερο τρίμηνο.

Στόχος του Νοτιοαφρικανικού προέδρου, που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Κίνα, είναι να αντιμετωπίσει τα οικονομικά δεινά με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Μένει να φανεί πόσα μπορεί να διεκδικήσει από την πίτα των επενδύσεων 60 δισ. δολαρίων που υποσχέθηκε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, για τις αφρικανικές χώρες.

Αν σου άρεσε κάνε