Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων η τουρκική λίρα

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων η τουρκική λίρα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:45 Δημιουργία 29/08/18, 12:42

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων βρίσκεται η τουρκική λίρα, στον απόηχο της υποβάθμιση 20 χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στην Άγκυρα από την Moody’s, τη στιγμή που η διαμάχη ΗΠΑ-Τουρκίας για τον Αμερικανό πάστορα συνεχίζεται.

Ειδικότερα, το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί πάνω από 1,5%, με τη συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου – λίρας να διαμορφώνεται στις 6,37 λίρες.

Επισημαίνεται πως η τουρκική λίρα από την αρχή του έτους έχει χάσει το 40% της αξίας της.

Όσον αφορά την υποβάθμιση των 20 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ο οίκος ανακοίνωσε ότι οι αυτόνομες βασικές πιστωτικές αξιολογήσεις (BCA) σε 14 τράπεζες και δύο εταιρείες χρηματοδότησης υποβαθμίστηκαν κατά μία βαθμίδα (Akbank TAS, Alternatifbank A.S., Export Credit Bank of Turkey A.S., HSBC Bank A.S. (Turkey), ING Bank A.S. (Turkey), Nurol Investment Bank, Optima Faktoring A.S., QNB Finansbank AS, Sekerbank T.A.S. T.C. Ziraat Bankasi, Turk Ekonomi Bankasi A.S., Turkiye Garanti Bankasi A.S., Turkiye Halk Bankasi A.S. Turkiye Vakiflar Bankasi TAO , Yapi ve Kredi Bankasi A.S.) Παράλληλα, οι BCAs άλλων τεσσάρων τραπεζών (Denizbank A.S., Odea Bank A.S., Turkiye Is Bankasi A.S., Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi A.S.) υποβαθμίστηκαν κατά δύο βαθμίδες.

Όπως αναφέρει η Moody’s στην ανάλυσή της, η υποβάθμιση αντανακλά την σημαντική αύξηση του κινδύνου στο καθοδικό σενάριο, όπου μια περαιτέρω υποχώρηση του επενδυτικού κλίματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό της χονδρικής χρηματοδότησης.

Με δεδομένο το αρνητικό outlook μία αναβάθμιση δεν είναι πιθανή, αναφέρει ο οίκος. Ωστόσο, το outlook θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί εάν η τουρκική λίρα γίνει πιο σταθερή και υπάρξει ουσιαστική μείωση της εξάρτησης των τουρκικών τραπεζών από την άντληση ρευστότητας σε ξένο νόμισμα.

Υπενθυμίζεται πως στις 17 Αυγούστου δύο οίκοι, Moody’s και Standard & Poor’s προχώρησαν στην υποβάθμιση της Τουρκίας. Συγκεκριμένα ο οίκος S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας σε ξένο νόμισμα σε "B+", από "BB-" προηγουμένως και σε τοπικό νόμισμα σε "BB-", από "ΒΒ" με σταθερό outlook. Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας σε "Ba3", από "Ba2" προηγουμένως, είχε προχωρήσει και η Moody's Investors, θέτοντας παράλληλα "αρνητικό" outlook για την αξιολόγηση.

"Η κρίσης της τουρκικής λίρας δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί" δηλώνει αναλυτής της Commerzbank στην Φρανκφούρτη. "Οι φόβοι στην αγορά σχετικά με την νομισματική κρίση στα μέσα του Αυγούστου θα φανούν στα στοιχεία που αναμένονται. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Αύγουστο θα ανακοινωθούν την επόμενη Δευτέρα. Αυτά θα δείξουν πόσο άμεσα πρέπει να αντιδράσει η Κεντρική Τράπεζα. Είναι όμως πολύ πιθανό στην επόμενη συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου η τουρκική κεντρική Τράπεζα να αγνοήσει την ανάγκη να αναλάβει δράση με αποτέλεσμα η κρίση να συνεχιστεί".

Αν σου άρεσε κάνε