Και πάλι «καμπάνες» από το Fitch για την τουρκική οικονομία

Και πάλι «καμπάνες» από το Fitch για την τουρκική οικονομία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:15 Δημιουργία 17/08/18, 19:10

Νέο «σφυροκόπημα» στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν για την πορεία της τουρκικής οικονομίας σημειώνει την Παρασκευή ο Fitch.

Σε σχετική έκθεση του, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως η μη ολοκληρωμένη αντίδραση της Τουρκίας στην υποτίμηση της λίρας είναι απίθανο να καταφέρει από μόνη της να σταθεροποιήσει το νόμισμα και την οικονομία.

Σύμφωνα με το Fitch, αυτό απαιτεί ενίσχυση της αξιοπιστίας της πολιτικής και της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, ανοχή στη βραδύτερη ανάπτυξη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άμβλυνση των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών ανισορροπιών.

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε σε ένα βαθμό αυτή την εβδομάδα έχοντας υποχωρήσει έως τις 7 λίρες ανά δολάριο, αλλά παραμένει περίπου 35% χαμηλότερα σε σχέση με το δολάριο από τις αρχές του έτους. Τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα (συμπεριλαμβανομένου του χρυσού) συρρικνώθηκαν στα 96,8 δισ. δολάρια στα τέλη Ιουνίου από 110,4 δισ. δολάρια στα τέλη Απριλίου.

H Κεντρική Τράπεζα της χώρας αύξησε το πραγματικό επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης μέσω της παροχής ρευστότητας με το διατραπεζικό επιτόκιο του 19,25% και μείωσε το ελάχιστο απαιτούμενο αποθεματικών για να παραχωρήσει επιπλέον ρευστότητα 10,7 δισ. δολαρίων στις εγχώριες τράπεζες. Η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών απαγόρευσε επίσης το short-selling στη λίρα.

Την Πέμπτη, ο ΥΠΟΙΚ της χώρας, Μπειράτ Αλμπαϊράκ, επανέλαβε τους στόχους μείωσης του πληθωρισμού και ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών μέσω της διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ο Αλμπαϊράκ απέκλεισε την επιβολή capital controls, μια λύση που ούτε και η Fitch θεωρεί πιθανή καθώς η Τουρκία έχει ανάγκη να προσελκύσει μεγάλες εισροές κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον οίκο, ίσως αυτό που χρειάζεται για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών είναι ενδείξεις ανατίμησης του νομίσματος, γνήσια δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης για ορθολογική νομισματική πολιτική και περισσότερες λεπτομέρειες για τις πολιτικές της οικονομικής ατζέντας της νέας κυβέρνησης.

Αν σου άρεσε κάνε