Ενίσχυση για τους δείκτες στη Wall Street

Ενίσχυση για τους δείκτες στη Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:30 Δημιουργία 08/06/23, 23:26
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Διεύρυναν τα κέρδη τους οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές μοιάζουν όλο και πιο βέβαιοι πλέον ότι η Fed θα αποφασίσει μια προσωρινή -έστω- παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας.

Έτσι, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 33.833 μονάδες, ο S&P 500 «σκαρφάλωσε» στις 4.293 μονάδες με άνοδο κατά 0,62% και ο Nasdaq σημείωσε άλμα ύψους 1,02% στις 13.238 μονάδες.

Μετά την χθεσινή υποχώρηση του ο S&P 500 απομακρύνθηκε από τα υψηλότερα επίπεδα του από τον περασμένο Αύγουστο, τα οποία «έπιασε» την περασμένη εβδομάδα, όμως σήμερα επανήλθε στη σωστή τροχιά με τα κέρδη του για το μήνα να ανέρχονται ήδη στο 2,2%. Άλλωστε, συνολικά για το τρίμηνο, η άνοδος του ξεπερνά το 7%.

Στο μέγα ερώτημα «παύση ή όχι», αναφορικά με τις προθέσεις της Fed, οι περισσότεροι αναλυτές ψηφίζουν το πρώτο, όπως και οι αγορές χρήματος. Πλέον οι traders ποντάρουν σε 72% πιθανότητες η Τράπεζα να «πατήσει» φρένο στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας, μετά και τα σημερινά στοιχεία για το απρόσμενο άλμα στις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που παραπέμπουν σε… αποθέρμανση της αγοράς εργασίας. Ωστόσο, το τοπίο γίνεται πιο θολό όταν προκύπτει το συμπληρωματικό ερώτημα του αν η παύση αυτή θα είναι οριστική ή προσωρινή.

Πάντως, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι δεδομένου ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, το συμβούλιο θα αναγκαστεί σε μια ακόμη μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων μέσα στη χρονιά, πιθανότατα τον Ιούλιο.

«Φαίνεται πως υπάρχει αρκετή στήριξη πλέον στους κόλπους της FOMC για μια παύση την ερχόμενη εβδομάδα, όμως η ανακοίνωση που θα εκδοθεί και οι προβλέψεις θα καθιστούν σαφές πως αυτό δεν αποτελεί το τέλος του ανοδικού κύκλου» ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο Άντριου Χάντερ, της Capital Economics. Ο ίδιος δήλωσε ότι περιμένει νέα αύξηση, τον Ιούλιο.

Θυμίζουμε ότι, μετά και την τελευταία αναπροσαρμογή τους, το εύρος των αμερικανικών επιτοκίων έχει διαμορφωθεί στο 5% με 5,25%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2007.

Σε επίπεδο μετοχών, οι Big Tech έκαναν δυναμικό «come back» με οδηγό, μεταξύ άλλων, την Amazon μετά τη θετική αναθεώρηση της μετοχής της από την UBS και την Wells Fargo.

Εκρηκτικό ράλι που ξεπέρασε και το 60% κατέγραψε η μετοχή της Carvana, καθώς η εταιρεία online πώλησης οχημάτων εξέδωσε ένα βελτιωμένο outlook για τις επιδόσεις της που προκάλεσε ενθουσιασμό στην αγορά.

Δεύτερη συνεχόμενη κερδοφόρα συνεδρίαση κατέγραψε και η μετοχή της Warner Bros Discovery, καθώς οι επενδυτές έχουν ικανοποιηθεί με την είδηση της απομάκρυνσης (πρακτικά απόλυσης) του CEO του CNN, Κρις Λιχτ, η διοίκηση του οποίου είχε κριθεί ανεπαρκής.

Στον αντίποδα μεγάλες πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της GameStop με απώλειες άνω του 17%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε την απόλυση του CEO της, χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις.

Αν σου άρεσε κάνε