Νέα άνοδος για το ευρώ στα 1,073 δολάρια στην αγορά συναλλάγματος

Νέα άνοδος για το ευρώ στα 1,073 δολάρια στην αγορά συναλλάγματος

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:31 Δημιουργία 08/06/23, 19:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοδικά συνεχίζει το ευρώ, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, η αξία του ευρωπαϊκού νομίσματος ανέρχεται σήμερα στα 1,073 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,3%. Κέρδη κατά 0,2% εμφανίζει και έναντι της βρετανικής λίρας, με αποτέλεσμα να κινείται στο 0,86 λίρα/ευρώ.

Η ΕΚΤ, όπως έχουν προεξοφλήσει οι αγορές, θα προβεί σε νέα σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, αυξάνοντας κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του επίμονου πληθωρισμού.

Μάλιστα, αυτή η απόφαση φαίνεται ότι είναι ειλημμένη, παρά τα σημερινά στοιχεία της Eurostat, τα οποία έδειξαν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία διολίσθησε για δεύτερη διαδοχικό τρίμηνο σε αρνητικό έδαφος (-0,1% σε τριμηνιαία βάση).

Ας σημειωθεί ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 3,75% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%.

Οι αναλυτές, δε, δεν αποκλείουν και μια νέα παρέμβαση στη συνεδρίαση του Ιουλίου, η οποία θα φέρει το βασικό επιτόκιο στο 4,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε τη Δευτέρα ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω, προκειμένου να ανακτηθεί ο έλεγχος στις τιμές, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει ήδη κορυφωθεί.

Τον Μάιο, σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 6,1% έναντι 7% τον Απρίλιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρεί τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα) ανήλθε στο 5,3%.

Αν σου άρεσε κάνε