Ο αιφνιδιασμός από Καναδά και Αυστραλία προκάλεσε σοκ στις αγορές ομολόγων

Ο αιφνιδιασμός από Καναδά και Αυστραλία προκάλεσε σοκ στις αγορές ομολόγων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:31 Δημιουργία 08/06/23, 14:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Νευρικότητα και άνοδο των αποδόσεων στις διεθνείς αγορές ομολόγων προκάλεσαν οι αιφνιδιαστικές αυξήσεις επιτοκίων από τον Καναδά και την Αυστραλία, με τους traders να ποντάρουν πλέον σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων από τη Fed τον Ιούλιο.

Η Τράπεζα του Καναδά αύξησε αργά χθες το απόγευμα το βασικό της επιτόκιο στο 4,75%, το υψηλότερο επίπεδο 22 ετών. Αυτό που προκάλεσε αίσθηση στις αγορές ήταν ότι η κεντρική τράπεζα του Καναδά είχε σταματήσει τις αυξήσεις από τον Ιανουάριο, αλλά αισθάνθηκε την ανάγκη να προχωρήσει τώρα σε μία νέα κίνηση, επειδή ο πληθωρισμός δεν έδειξε σημάδια περαιτέρω αποκλιμάκωσης τους τελευταίους μήνες, κυμαινόμενος πάνω από το 4%.

Καμπανάκι για τους επενδυτές

Η απόφαση της Τράπεζας του Καναδά λειτούργησε ως καμπανάκι για τους επενδυτές ότι και η Fed μπορεί να μην έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων και οδήγησε σε αναπροσαρμογή των προσδοκιών για την πολιτική της. Οι traders εξακολουθούν να μη θεωρούν ως πιο πιθανή μία αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed την ερχόμενη Τετάρτη, αλλά βλέπουν τώρα μία αύξηση τον Ιούλιο με την οποία θα κλείσει ο κύκλος σύσφιξης της πολιτικής της. Επιπλέον, δεν περιμένουν συνεχόμενες μειώσεις επιτοκίων το φθινόπωρο αλλά μόνο μία τον Δεκέμβριο.

Την Τρίτη είχε προχωρήσει σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,1% και η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, οπότε η κίνηση της καναδικής κεντρικής τράπεζας προκάλεσε μεγαλύτερη αίσθηση.

Οι αυξήσεις στις αποδόσεις

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκαν 9 μ.β. στο 3,8% και των διετών τίτλων κατά 5 μ.β. στο 4,57%. Το sell-off των ομολόγων συνεχίσθηκε σήμερα στην Ασία με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων της Αυστραλίας να αυξάνονται κατά 18 μ.β.

Στην Ευρώπη, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν σημαντικά χθες το βράδυ – των γερμανικών 10ετών κατά 7 μ.β. στο 2,44% και των αντίστοιχων ιταλικών κατά 8 μ.β. στο 4,25%. Σήμερα, οι αποδόσεις στην Ευρωζώνη σημειώνουν μείωση κατά 1-2 μ.β., ενώ μεγαλύτερη –κατά 5 μ.β. στο 3,7%- είναι η μείωση για τα ελληνικά ομόλογα. Για την Ευρωζώνη, οι επενδυτές εξακολουθούν να βλέπουν δύο αυξήσεις επιτοκίων, μία την ερχόμενη Πέμπτη και μία τον Ιούλιο.

Οι ελληνικοί τίτλοι

Τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να έχουν εξαιρετικές επιδόσεις παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακτήσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι τα μόνα στην Ευρωζώνη που οι αποδόσεις τους έχουν μειωθεί και μάλιστα κατά 33 μ.β. σε σχέση με ένα μήνα πριν. Επίσης, είναι χαμηλότερα κατά 55 μ.β. σε σχέση με τα ιταλικά 10ετή και μόλις 25 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με τα ισπανικά.

Οι εξελίξεις αυτές «κινούνται αντίθετα με το αφήγημα που επικρατεί ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι οριακά στο να σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι ο Καναδάς ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έστειλε το μήνυμα ότι σταματά τις αυξήσεις τον Ιανουάριο», δήλωσαν αναλυτές της Deutsche Bank, προσθέτοντας ότι «το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι αν η Fed είναι πιθανό να ακολουθήσει με μία αύξηση την Τετάρτη ή αν τελικά διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια μετά από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις».

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, η απόφαση της Fed την Τετάρτη θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Τρίτη.

Αν σου άρεσε κάνε