Συνάλλαγμα: Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1,07 δολαρίων η ισοτιμία του ευρώ

Συνάλλαγμα: Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1,07 δολαρίων η ισοτιμία του ευρώ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:31 Δημιουργία 07/06/23, 16:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Από το χαμηλό δυόμιση μηνών επιχειρεί να επιστρέψει τo ευρώ, με τους επενδυτές στην αγορά συναλλάγματος να εστιάζουν την προσοχή τους στις κρίσιμες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες θα λάβουν χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, το κοινό νόμισμα σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,18% και διαμορφώνεται στο 1,0709 δολάρια, επιστρέφοντας άνω του ορίου των 1,07 δολαρίων. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και τα 1,0722 δολάριο. Χθες, το ευρώ έκλεισε στα 1,0691 δολάρια, ισοτιμία που είναι η χαμηλότερη από τις 20 Μαρτίου.

Οι παραπάνω διακυμάνσεις επέρχονται εν όψει των αποφάσεων των νομισματικών αρχών στις δύο όχθες του Ατλαντικού, οι οποίες την επόμενη εβδομάδα θα επικαιροποιήσουν την επιτοκιακή πολιτική, με στόχο την περαιτέρω τιθάσευση του πληθωρισμού.

Οι επενδυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει στις 15 Ιουνίου σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Ως εκ τούτου, εκτιμούν ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξει μια συνολική νομισματική παρέμβαση των 50 μονάδων βάσης, η οποία θα φέρει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% και το βασικό επιτόκιο στο 4,25% (από 3,25% και 3,75% σήμερα, αντίστοιχα).

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε τη Δευτέρα ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω, προκειμένου να ανακτηθεί ο έλεγχος στις τιμές, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει ήδη κορυφωθεί.

Τον Μάιο, σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 6,1% έναντι 7% τον Απρίλιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρεί τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα) ανήλθε στο 5,3%.

Ο επίμονος πληθωρισμός, σε συνδυασμό με την ανθεκτική αγορά εργασίας, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις και στις ΗΠΑ, με την την ομοσπονδιακή τράπεζα (Federal Reserve) να «ζυγίζει» όλες τις πιθανές επιλογές.

Αυτή την στιγμή, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα (στο 5% – 5,25%) στη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου και ότι θα αυξηθούν εκ νέου στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Αν σου άρεσε κάνε