Μικρά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεικτά πρόσημα για τους επιμέρους κλάδους

Μικρά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεικτά πρόσημα για τους επιμέρους κλάδους

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:03 Δημιουργία 06/06/23, 20:53
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με ήπια κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αναζητούν... πυξίδα ενόψει των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών για τα επόμενα βήματα στη νομισματική τους πολιτική.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με μικρή άνοδο ύψους 0,38% στις 461 μονάδες, καλύπτοντας μέρος των απωλειών της Δευτέρας και με τους επιμέρους κλάδους να παρουσιάζουν μεικτά πρόσημα.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ανέβηκε κατά 0,18% στις 15.992 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,11% στις 7.209 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε αύξηση κατά 0,37% στις 7.628 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο βελτιώθηκε κατά 0,67% στις 27.036 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.310 μονάδες αυξημένος κατά 0,23%.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ κατά την κατάθεση της ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, τη Δευτέρα, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός έχει όντως παρουσιάσει μια τάση υποχώρησης, όμως ξεκαθάρισε ότι παραμένει ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, κάτι που σημαίνει πως η ΕΚΤ θα διστάσει να πατήσει εύκολα φρένο.

Επίσης στάθηκε στην ανάγκη άμεσης απόσυρσης των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης από τις κυβερνήσεις, καθώς συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις. Παραδέχτηκε βέβαια ότι τα μέτρα αυτά βοήθησαν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όμως καθώς η ενεργειακή κρίση καταλαγιάζει, θα πρέπει να αποσυρθούν, αλλιώς θα αναγκάσουν, όπως προειδοποίησε με σαφήνεια, την ΕΚΤ να κινηθεί πιο δυναμικά.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας ο δείκτης λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητος τον Απρίλιο, αν και μειώθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση, ενώ για την ΕΕ αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και έχασε 2,9% σε ετήσια βάση.

Στη Γερμανία οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 0,4% τον Απρίλιο, σε αντίθεση με την πρόβλεψη των αναλυτών για αύξηση της τάξεως του 3%.

Στις αγορές εμπορευμάτων, το ανοδικό σερί των πετρελαϊκών τιμών τερματίστηκε με τις τιμές σήμερα να υποχωρούν λόγω της αναζωπύρωσης των φόβων για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά και τις δυσμενείς εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Έτσι, το Brent υποχωρεί κατά 0,66% στα 76,20 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI στα 71,75 δολάρια μειωμένο κατά 0,55%.

Ο χρυσός, στον αντίποδα, ενισχύεται κατά 0,26% στα 1.979 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ανακτά τη δυναμική του με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να βρίσκεται στο 1,0688 και το δείκτη δολαρίου να ανεβαίνει στο 104,16.

Αν σου άρεσε κάνε