Η ανατίναξη φράγματος έβαλε φωτιά στις τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού

Η ανατίναξη φράγματος έβαλε φωτιά στις τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:06 Δημιουργία 06/06/23, 19:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν σήμερα, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι μάχες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας κλιμακώθηκαν με την καταστροφή ενός φράγματος και τις ζημιές σε αγωγό αμμωνίας που η Μόσχα θεωρεί κρίσιμης σημασίας στις διαπραγματεύσεις για παράταση της συμφωνίας εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα στα νότια της χώρας, με αποτέλεσμα ένα κύμα νερού να απειλεί τους κατοίκους. Το φράγμα είναι σε κάποια απόσταση από τρία ουκρανικά λιμάνια που καλύπτονται από τη συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά η πλημμύρα αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τον κόσμο, τις μεταφορές και τα logistics. Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη.

Η τιμή του σιταριού σημείωνε άνοδο 0,3% το απόγευμα στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο, ενώ νωρίτερα είχε αυξηθεί έως και 3,9%. Η τιμή του καλαμποκιού αυξήθηκε έως 2%.

«Οι εκτάσεις αυτές δεν ήταν εντελώς κατάλληλες για καλλιέργεια αλλά το φράγμα τροφοδοτούσε αρδευτικά κανάλια για το μεγαλύτερο μέρος της Χερσώνας, περιοχές της Ζαπορίζια και εν μέρει τη Μικολάγιεφ», δήλωσε οικονομολόγος της Oxford Economics. Η καταστροφή του φράγματος θα επηρεάσει επίσης το πόσιμο νερό, τη γονιμότητα της γης και θα προκαλέσει το κλείσιμο εργοστασίων.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε επίσης ζημιές σε αγωγό αμμωνίας από ρωσικό βομβαρδισμό στην περιοχή του Χάρκοβου. Η Μόσχα θεωρεί το αγωγό, ο οποίος έκλεισε όταν ξέσπασε ο πόλεμος, ως κρίσιμης σημασίας στις συζητήσεις για την παράταση της συμφωνίας εξαγωγών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε