Χαμόγελα για τα υψηλά κέρδη στις ευρωαγορές

Χαμόγελα για τα υψηλά κέρδη στις ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:47 Δημιουργία 02/06/23, 20:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αναθάρρησαν από την ολοκλήρωση του θρίλερ για το αμερικανικό χρέος που αφαιρεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου όχι μόνο για την αμερικανική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο ύψους 1,51% στις 462 μονάδες διευρύνοντας τα χθεσινά του κέρδη και ανακάμπτοντας από το χαμηλό δύο μηνών που είχε καταγράψει την Τετάρτη. Όλοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν ανοδικά με τις μετοχές των εταιρειών εξόρυξης και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να οδηγούν το μίνι ράλι με κέρδη 4% και 2,5% αντιστοίχως εν όψει και της κρίσιμης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+, στις 4 Ιουνίου.

Σε όλες τις μεγάλες αγορές επικράτησαν οι αγοραστές, με τον γερμανικό DAX να ανεβαίνει κατά 1,25% στις 16.051 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 στο Παρίσι να κερδίζει 1,87% στις 7.270 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να καταγράφει αύξηση ύψους 1,56% στις 7.607 μονάδες.

Ανάλογο θετικό κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να διευρύνεται σε ποσοστό 1,85% στις 27.068 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 9.317 μονάδες αυξημένος κατά 1,63%.

Μετά την επικύρωση της συμφωνίας για το χρέος από το Κογκρέσο την Τετάρτη, ακολούθησε με ταχύτατες και συνοπτικές διαδικασίες και η Γερουσία τα ξημερώματα της Πέμπτης, ολοκληρώνοντας με αίσιο τρόπο το πολυήμερο θρίλερ που είχε κρατήσει τις αγορές διεθνώς σε αγωνία, τις τελευταίες ημέρες, αν όχι τις τελευταίες εβδομάδες. Με τον τρόπο αυτό το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην ατζέντα του Ιουνίου, όπου «φιγουράρουν» οι επόμενες κρίσιμες συνεδριάσεις από τις κεντρικές τράπεζες (Fed, ΕΚΤ και BoE).

Στην Ευρώπη η μεγάλη πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη λειτούργησε θετικά για τις αγορές, αν και είναι σαφές πως δεν κρίνεται ως επαρκής για να οδηγήσει την ΕΚΤ να βάλει φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων. Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της την Πέμπτη, επανέλαβε ότι ο δείκτης στο 6,1% παραμένει υπερβολικά υψηλός, προεξοφλώντας νέα αύξηση των επιτοκίων κατά το επικείμενο συμβούλιο.

Όμως, αν και τα στελέχη της ΕΚΤ έχουν κρατήσει κλειστά τα χαρτιά τους για τις αμέσως επόμενες κινήσεις, πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι το τοπίο για τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο παραμένει θολό.

Ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, σε σημερινή συνέντευξη του στη γαλλική «Le Monde» υποστήριξε πως η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει ακόμη με τις αυξήσεις, ωστόσο τόνισε πως «δεν απέχουμε ακόμη πολύ» από τον τελικό προορισμό.

Στις αγορές των εμπορευμάτων, οι πετρελαϊκές τιμές συνέχισαν και σήμερα την ανοδική τους πορεία με φόντο τόσο τις θετικές εξελίξεις για το χρέος όσο και την πιθανή νέα παρέμβαση από τον ΟΠΕΚ+, κατά την επικείμενη συνεδρίαση του. Έτσι, το Brent κερδίζει 1,79% στα 75,62 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI βρίσκεται στα 71,36 δολάρια αυξημένο κατά 1,81%.

Στον αντίποδα κινείται το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, με την τιμή του να συρρικνώνεται κατά 0,84% στα 1.978 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο παγιώνει τα κέρδη του με το δείκτη δολαρίου να ενισχύεται 0,3% στο 103,86 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να βρίσκεται στο 1,072.

Αν σου άρεσε κάνε