Εορταστική πρωτομηνιά στις ευρωαγορές

Εορταστική πρωτομηνιά στις ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:04 Δημιουργία 01/06/23, 19:55
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι ευρωπαϊκές αγορές γιόρτασαν από την έναρξη της συνεδρίασης τους μέχρι και τη λήξη τους την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από το Κογκρέσο για το όριο του χρέους των ΗΠΑ. Έτσι τα χαρμόσυνα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού που υποχώρησε άνω του αναμενόμενου λειτούργησαν σαν «κερασάκι στην τούρτα» εδραιώνοντας τα κέρδη στους δείκτες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,78% στις 455 μονάδες αφήνοντας πίσω του την προσγείωση του στο χαμηλότερο σημείο εδώ και δύο μήνες. Σχεδόν όλοι οι επιμέρους κλάδοι κατέγραψαν κέρδη με οδηγό τις μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών που έκαναν άλμα ύψους 2,2% ποντάροντας σε αύξηση των εσόδων τους από την ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Κίνα.

Αναλόγως το ταμπλό στις μεγάλες αγορές επιτέλους... πρασίνισε, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται κατά 1,21% στις 15.853 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να κινείται πιο επιφυλακτικά εν αναμονή της αποψινής αξιολόγησης της οικονομίας από την Standard & Poor’s με άνοδο ύψους 0,55% στις 7.137 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να κερδίζει 0,59% στις 7.490 μονάδες.

Αντίστοιχο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να καταγράφει δυναμική αύξηση κατά 2,01% στις 26.575 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 9.167 μονάδες αυξημένος κατά 1,30%.

Οι επενδυτές και στην Ευρώπη εμφανίστηκαν ανακουφισμένοι με την έκβαση της συνεδρίασης στο Κογκρέσο, όπου το πράσινο φως στη συμφωνία για το χρέος, ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας στη Γερουσία, όπου τα πράγματα αναμένεται να είναι πολύ πιο ομαλά. Έτσι, θεωρείται βέβαιο ότι η στάση πληρωμών θα αποφευχθεί, έστω και οριακά λίγο πριν το όριο της 5ης Ιουνίου.

Παράλληλα, οι αγορές προφανώς ικανοποιήθηκαν από τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, που διαμορφώθηκε στο 6,1% σε ετήσια βάση σε σχέση με το 7% του Απριλίου. Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση στο 6,3%.

Βέβαια τα προεόρτια είχαν φανεί με τα νούμερα που είχαν ανακοινώσει, τις προηγούμενες ημέρες, σημαντικές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, καταγράφοντας επίσης επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων, όμως η σημαντική πτώση που ανακοίνωσε η Eurostat ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Η μόνη χώρα όπου ο δείκτης διαμορφώθηκε άνω του αναμενόμενου ήταν η Ιταλία, αν και παρουσίασε επίσης συρρίκνωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Πάντως, παρά τα στοιχεία αυτά όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη να τερματίσει τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων, κρίνοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα και χρίζει νέων παρεμβάσεων στη νομισματική πολιτική.

Επίσης και στη Βρετανία, έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας αναφορικά με τις προσδοκίες των επιχειρήσεων για τα επίπεδα των τιμών έδειξε πως οι περιμένουν αυξήσεις των τιμών, για την επόμενη χρονιά, κατά 5,1% σε σχέση με το 5,9% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο. Αν και στα επίπεδα αυτά παραμένουν πολύ πάνω από το όριο του 2% που θέλει η BoE είναι ενθαρρυντικό στοιχείο εν όψει της νέας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας για το ύψος των επιτοκίων, μέσα στο μήνα.

Αν σου άρεσε κάνε