Θα έχει συνέχεια το ράλι των μετοχών της τεχνολογίας στις αγορές

Θα έχει συνέχεια το ράλι των μετοχών της τεχνολογίας στις αγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:52 Δημιουργία 31/05/23, 20:14
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το ράλι στο οποίο έχουν επιδοθεί μέχρι σήμερα οι μετοχές της τεχνολογίας αναμένεται να συνεχιστεί κι άλλο, δεδομένης της πιθανότητας μιας ύφεσης η οποία οδηγεί πολλούς επενδυτές στις μετοχές με αυξημένη κερδοφορία εν μέσω της κρίσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της MLIV Pulse για λογαριασμό του Bloomberg.

Περίπου το 41% των 492 ερωτηθέντων επενδυτών υποστήριξαν πως οι υψηλότερες φετινές αποδόσεις θα οφείλονται στην αγορά συγκεκριμένων μετοχών με αυξημένη κερδοφορία και την πώληση επενδύσεων οι οποίες αποδεικνύονται απογοητευτικές.

Αυτό συμπεριλαμβάνει και long τοποθετήσεις σε Big Tech όπως η Apple και η Microsoft, των οποίων οι μετοχές έχουν καταγράψει άνοδο τη στιγμή που οι επενδυτές αποφεύγουν τους άλλους, μεταβλητούς τομείς της οικονομίας.

Οι επενδυτές δεν γνωρίζουν τί μέλλει γενέσθαι τόσο όσον αφορά τα επιτόκια όσο και την ευρύτερη οικονομία, κάτι το οποίο τους στρέφει στις μετοχές εταιρειών με σταθερή ρευστότητα και αναπτυξιακή προοπτική παρά το αυξημένο κόστος των τίτλων. Ο «τεχνολογικός» Nasdaq 100 έχει ανακάμψει άνω του 50% των απωλειών του 2022, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσεται λόγω του πυρετού ενδιαφέροντος των επενδυτών και των εταιρειών στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Κανείς δε θέλει να επωμιστεί υπερβολικό ρίσκο», τόνισε η αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Τζίνα Μάρτιν Άνταμς, προσθέτοντας πως «οι επενδυτές προσηλώνονται στις τεχνολογικές μετοχές οι οποίες έχουν αποδειχθεί πολύ προσοδοφόρες».

Σύμφωνα με την έρευνα της MLIV Pulse, οι επενδυτές προτιμούν κυρίως την ποιότητα των μετοχών η οποία αποδεικνύεται ελκυστικότερος παράγοντας σε σχέση με το momentum και τη χαμηλή μεταβλητότητά τους.

Ορισμένοι επενδυτές, επίσης, φαίνεται πως γίνονται ολοένα και πιο αισιόδοξοι όσον αφορά την γενικότερη πορεία της αμερικανικής αγοράς. Η Citigroup πρόσφατα αύξησε τη σύστασή της στον τεχνολογικό τομέα σε overweight και στις αμερικανικές μετοχές σε neutral, δεδομένης της ΤΝ αλλά και των αναμενόμενων κινήσεων της Fed.

Η στροφή προς τις τεχνολογικές εταιρείες κάνει τις επενδύσεις ολοένα και πιο ακριβές, με το Bloomberg Intelligence να υπολογίζει πως οι πολλαπλασιαστές κεφαλαιοποίησης βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από το α’ τρίμηνο του 2022.

Παρ’ όλα αυτά, τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να τραβούν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Η μετοχή της Nvidia κατέγραψε ετήσια αύξηση-ρεκόρ της τάξης του 166% λόγω του πυρετού ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ τα mutual funds φαίνεται πως είναι έτοιμα για περαιτέρω επενδύσεις στον κλάδο.

Όσο για την γενικότερη αγορά, όπου ο S&P 500 έχει καταγράψει περιορισμένο εύρος τιμών φέτος, οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν περιορισμένη αύξηση ή σταθερότητα από εδώ και στο εξής.

«Αναμένουμε πως η ύφεση θα ξεκινήσει το β’ εξάμηνο του έτους», τόνισε το στέλεχος της Evercore ISI, Τζούλιαν Εμάνουελ, προσθέτοντας πως «για τις μετοχές, αυτό σημαίνει μείωση και μετά ανάκαμψη ή ακόμα και ανάπτυξη».

Η δημιουργία ύφεσης αποτελεί το δυσμενέστερο σενάριο για τις μετοχές το επόμενο έτος, σύμφωνα με το 42% των ερωτηθέντων, σε σχέση με το 23% των επενδυτών οι οποίοι θεωρούν τα επιτόκια ως κύρια απειλή.

Αν και ο πληθωρισμός έχει περιοριστεί, παραμένει ακόμα αυξημένος τη στιγμή που οι συνθήκες πίστωσης έχουν περιοριστεί. Παρ’ όλα αυτά, η αγορά εργασίας παραμένει στιβαρή και οι καταναλωτές συνεχίζουν τα έξοδά τους.

«Δεν πρόκειται για ένα κανονικό οικονομικό περιβάλλον», τόνισε η Άνταμς, υπογραμμίζοντας πως «η αναμονή της δημιουργίας ύφεσης μεταλλάσει το σκεπτικό των επενδυτών και περιορίζει τη δυνατότητα περαιτέρω εκτιμήσεών τους. Η αγορά συνηθίζει να ακολουθεί τις γενικότερες τάσεις τις οποίες η ίδια δημιουργεί. Εάν οι μετοχές καταγράψουν άνοδο ή μείωση, οι επενδυτές θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, μεγιστοποιώντας το φαινόμενο αυτό με τις κινήσεις τους».

Πηγή: Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε