Αβεβαιότητα, εκνευρισμός και διακυμάνσεις στη Wall Street

Αβεβαιότητα, εκνευρισμός και διακυμάνσεις στη Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:40 Δημιουργία 30/05/23, 23:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συνεχείς διακυμάνσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, καθώς η αρχική ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος των ΗΠΑ που θα αποτρέψει το εφιαλτικό σενάριο μιας στάσης πληρωμών έδωσε τη θέση της στην αβεβαιότητα.

Αβεβαιότητα για το αν η συμφωνία θα περάσει τον σκόπελο της επικύρωσης της από τη Βουλή και τη Γερουσία, αλλά και το αν μπορεί να αποδειχτεί επιβαρυντική για την ήδη ευάλωτη οικονομία, καθώς θα της στερήσει σημαντικά αναπτυξιακά κονδύλια.

Βέβαια το δεύτερο δεν θα έχει νόημα, αν η συμφωνία δεν επικυρωθεί που είναι το άμεσο ζητούμενο και μάλιστα με τα χρονικά περιθώρια να παραμένουν εξαιρετικά στενά. Η κοινοβουλευτική διαδικασία, υπό τις καλύτερες συνθήκες και εφόσον δεν υπάρξουν απρόσμενες καθυστερήσεις, εκτιμάται πως θα διαρκέσει μέχρι το Σαββατοκύριακο, ήτοι οριακά για το χρονικό τελεσίγραφο της 5ης Ιουνίου.

Η πίεση αυτή αποτυπώθηκε αναπόφευκτα στο ταμπλό του χρηματιστηρίου και κυρίως στον Dow Jones που κινήθηκε πτωτικά από την αρχή της συνεδρίασης, αν και κατάφερε στην τελική ευθεία να περιορίσει τις απώλειες του. Έτσι, έκλεισε με πτώση 0,15% στις 33.042 μονάδες. Συνεχείς αυξομειώσεις προσήμων παρουσίασε αντιθέτως ο S&P 500, με αποτέλεσμα να κλείσει στις 4.205 μονάδες αυξημένος μόλις κατά 7 μονάδες! Φάρος ελπίδας εξελίχτηκε, ωστόσο, ο Nasdaq ο οποίος χάρη στη... φόρα που είχαν πάρει κυρίως οι μετοχές των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Nvidia, σημείωσε άνοδο κατά 0,32% στις 13.017 μονάδες.

Το πρώτο crash test

Το πρώτο crash-test για τη συμφωνία αναμένεται να λάβει χώρα, την Τετάρτη, στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Όμως, τα ανησυχητικά μηνύματα έχουν ήδη φανεί, καθώς ο αριθμός των Ρεπουμπλικανών βουλευτών που αντιδρά στη συμφωνία, κυρίως από την υπερσυντηρητική πτέρυγα, αυξάνεται συνεχώς.

Στην Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής, από όπου ξεκίνησε η διαδικασία εξέτασης του νομοσχεδίου την Τρίτη, δύο από τους εννέα Ρεπουμπλικάνους που απαρτίζουν την επιτροπή εξέφρασαν ενστάσεις παρά και την νέα παρέμβαση του προέδρου του Σώματος, Κέβιν ΜακΚάρθι.

«Δεν καταλαβαίνω τι τους ανησυχεί τόσο πολύ στο κείμενο» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Εξέφρασε, ωστόσο, τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο θα επικυρωθεί.

Βέβαια, αν αυτό επιτευχθεί θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις θετικές ψήφους των Δημοκρατικών, φωτίζοντας για μια ακόμη φορά το κλίμα διχασμού στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων. Μάλιστα, δημοσίευμα του NBC News υποστήριξε πως τα μέλη της δεξιάς πτέρυγας είναι τόσο δυσαρεστημένα, όχι μόνο για τη συμφωνία, αλλά και με τον ίδιο τον ΜακΚάρθι που έχουν αρχίσει να μελετούν την πιθανότητα να προσπαθήσουν να τον καθαιρέσουν, χρησιμοποιώντας ειδικό ψήφισμα που θα υποχρεώσει το Σώμα σε νέα ψηφοφορία για πρόεδρο.

Θυμίζουμε πως τον Ιανουάριο το Κογκρέσο βίωσε ένα άνευ προηγουμένου θρίλερ για την επικύρωση της τοποθέτησης του ΜακΚάρθι, ο οποίος χρειάστηκε 15 γύρους ψηφοφορίας για να κερδίσει τη θέση του προέδρου του Κογκρέσου, λόγω της αντίδρασης της ίδιας μερίδας των υπερσυντηρητικών βουλευτών.

Αντίστροφα μέτρηση και για τη Fed

Προφανώς το κλίμα στην αγορά δεν βοηθάει και το γεγονός ότι, με την είσοδο του Ιουνίου, θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve. Το σενάριο της παύσης του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων δεν θεωρείται πλέον δεδομένο λόγω της αντίστασης που δείχνουν οι πληθωριστικές πιέσεις, αν και προφανώς οι εξελίξεις με το χρέος πιθανότατα θα ληφθούν υπόψη από το συμβούλιο.

Η αγορά είναι, πλέον, αβέβαιη για το πως θα κινηθεί η Fed, εξηγεί ο Μπράιαν Πράις της Commonwealth Financial Network «για το αν ή όχι θα προχωρήσει σε μία ή και δύο ακόμη αυξήσεις ή αν θα τηρήσει στάση αναμονής περιμένοντας να δει τα εισερχόμενα πληθωριστικά στοιχεία για τους επόμενους μήνες».

Το στοιχείο αυτό θα αρχίσει να βαραίνει τις αναπτυξιακές μετοχές το επόμενο διάστημα και καθώς το ζήτημα της Fed θα αναβαθμίζεται στην επικαιρότητα.

Οι μετοχές

Στην τεχνολογική αγορά που κατάφερε να ξεχωρίσει μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν και πάλι η Nvidia, η οποία χάρη σε ένα ακόμη άλμα ύψους άνω του 3%, κατάφερε να φτάσει στο μεγάλο της στόχο: να προστεθεί στο μικρό κλαμπ των επίλεκτων εταιρειών διεθνώς (μόλις η 5η αμερικανική) με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισ. δολαρίων, ένα τεράστιο επίτευγμα για την ανερχόμενη εταιρεία που αντανακλά τις δυνατότητες του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης.

Μαζί της κινήθηκαν ανοδικά και οι μετοχές έτερων ομίλων που δραστηριοποιούνται στο ΑΙ, όπως η Alphabet, η Meta και η Microsoft.

Κέρδη άνω του 4% σημείωσε και η μετοχή της Tesla, κόντρα στο αρνητικό ρεύμα της ημέρας, με τους επενδυτές να αντιδρούν θετικά στο πρώτο ταξίδι του Ελον Μασκ στην Κίνα εδώ και τρία χρόνια και τις εποικοδομητικές συζητήσεις που έχει ξεκινήσει με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Με πληροφορίες από Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε