Μικρό καλάθι από τη UBS για τις προοπτικές των μετοχών μετά τη συμφωνία

Μικρό καλάθι από τη UBS για τις προοπτικές των μετοχών μετά τη συμφωνία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:01 Δημιουργία 30/05/23, 19:53
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Επιφυλακτική σχετικά με τις προοπτικές των αμερικανικών μετοχών παραμένει η UBS, παρά το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία για χρέος των ΗΠΑ, αποτρέποντας το καταστροφικό σενάριο της μερικής στάσης πληρωμών.

Συγκεκριμένα, η UBS σε σημερινό της report εξηγεί πως «ενώ οι προοπτικές για οριστική επίλυση του ζητήματος μέσα στην εβδομάδα είναι θετικές καθώς αναμένεται η διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορία στο Κογκρέσο, εξακολουθούμε να θεωρούμε ως μη ευνοϊκή την τρέχουσα ισορροπία ρίσκου – επιβράβευσης, εν μέσω των μακροοικονομικών προκλήσεων».

Ο βασικός προβληματισμός της UBS έγκειται στις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας (Federal Reserve), οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα.

Στις αρχές του Μαΐου, οι αγορές είχαν προεξοφλήσει ότι η Fed θα αποφύγει μια πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων στην προσεχή συνεδρίαση του Ιουνίου. Όμως, πλέον αυτή η εκτίμηση έχει αλλάξει σημαντικά, με τους ειδικούς να περιμένουν νέες παρεμβάσεις έως και τον Ιούλιο.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα το επιτοκιακό εύρος κυμαίνεται στο 5% – 5,25%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του υψηλού πληθωρισμού. Όμως, τα ανεβασμένα επιτόκια «φρενάρουν» την ανάπτυξη και αυξάνουν τις πιθανότητες της ύφεσης.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ανθεκτική έναντι των υψηλών επιτοκίων, με την καταναλωτική ζήτηση να παραμένει σε θετικό έδαφος, συμβάλλοντας ως εκ τούτου στη συντήρηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Τον Απρίλιο, τόσο ο γενικός πληθωριστικός δείκτης όσο και ο «δομικός» (εξαιρεί τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα) αυξήθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαίο επίπεδο, ενώ οι προσωπικές δαπάνες διευρύνθηκαν κατά 0,8%. Σε ετήσιο επίπεδο, ο «δομικός» πληθωρισμός έφθασε στο 4,7%, αρκετά μακριά από τον στόχο του 2%.

Οι επιπτώσεις του deal

Την ίδια στιγμή, όπως εξηγεί η UBS, η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το όριο χρέους δύναται να επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές της ανάπτυξης, καθώς σ’ αυτήν προβλέπεται η μείωση των δαπανών.

Έτσι, η οικονομία καλείται να προσαρμοστεί σε μια λιγότερο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει την σφιχτή νομισματική πολιτική.

Σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, οι Αμερικανοί τραπεζίτες έχουν ήδη λάβει υπόψη το σενάριο της ύφεσης, με το πραγματικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 και στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

«Επαναλαμβάνουμε την άποψη ότι η αμερικανική ανάπτυξη ετοιμάζεται να επιβραδύνει, εξαιτίας των επιπτώσεων της "σφιχτής" Fed, η οποία παρέχει δάνεια με σημαντικά αυστηρότερους όρους» επισημαίνει η UBS.

Οι προοπτικές ενός ράλι

Με βάση όλα τα παραπάνω, η ελβετική επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι οι προοπτικές για ένα νέο ράλι στις αμερικανικές μετοχές είναι μικρές. Ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν υψηλές. «Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανόδου για τις μετοχές παραμένουν περιορισμένες» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η UBS εξακολουθεί να προτιμάει τα ομόλογα έναντι των μετοχών, υιοθετώντας μια αμυντική στάση και καλώντας τους επενδυτές να βρουν «αναχώματα» έναντι των αναπτυξιακών και χρηματοπιστωτικών προκλήσεων.

Αν σου άρεσε κάνε