Αισθητή μείωση των αποδόσεων των ισπανικών ομολόγων στο 3,505% μετά την ήττα Σάντσεθ

Αισθητή μείωση των αποδόσεων των ισπανικών ομολόγων στο 3,505% μετά την ήττα Σάντσεθ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:02 Δημιουργία 29/05/23, 13:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αισθητή αποκλιμάκωση εμφανίζει το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, μετά την ήττα του σοσιαλιστικού κόμματος στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 23 Ιουλίου.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της ιβηρικής χώρας υποχωρεί κατά 10 μονάδες βάσης και καθορίζεται στο 3,505%, με τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση) να «πέφτουν» στο όριο των 100 μονάδων βάσης.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης IBEX 35 στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 9.176 μονάδες, μετρώντας κέρδη της τάξης του 10% από τις αρχές του 2023.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, μαζί με το ακροδεξιό VOX, κέρδισαν 8 από τις συνολικά 12 περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων τόσο της Μαδρίτης όσο και της Βαλένθιας. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, όποιο κόμμα κερδίζει τις τοπικές εκλογές, συνήθως επικρατεί και στις βουλευτικές.

Αυτό σημαίνει ότι το Λαϊκό Κόμμα είναι πιθανό να επιστρέψει στην εξουσία, βάζοντας τέλος στην 5ετή διακυβέρνηση των Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ. Έστω κι αν η ισπανική οικονομία, στην εν λόγω περίοδο, απέδωσε αισθητά καλύτερα του αναμενόμενου.

Σε πανεθνικό επίπεδο, το συντηρητικό κόμμα κέρδισε το 31,5% των ψήφων (έναντι 22% το 2019), ενώ οι Σοσιαλιστές υποχώρησαν στο 28%. Το ακροδεξιό VOX, παράλληλα, υπερδιπλασίασε τις δυνάμεις του, φθάνοντας στο 7%.

Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, έχει υποσχεθεί να υλοποιήσει μια πιο φιλο-επιχειρηματική πολιτική σε σχέση με τον Σάντσεθ, καλλιεργώντας μια στενή σχέση με το ισπανικό επιχειρείν.

Κι αυτές οι υποσχέσεις, όπως είναι εύλογο ικανοποιούν ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, η οποία σπεύδει να αποτιμήσει την πιθανότητα επιστροφής των συντηρητικών στην εξουσία, σε μια εν δυνάμει συνεργασία με το VOX.

Αν σου άρεσε κάνε