Νέα βουτιά για την τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Νέα βουτιά για την τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:51 Δημιουργία 24/05/23, 14:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κάτω από τα 29 ευρώ έπεσε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σήμερα Τετάρτη 24 Μαΐου, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών, με φόντο τις εκτιμήσεις για μειωμένη ζήτηση ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ της Ολλανδίας το μεσημέρι της Τετάρτης, υποχωρούν κατά 1,98% στα 28,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στο χαμηλό της ημέρας έφτασαν τα 28,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη υποχώρηση της τιμής σε σύγκριση με την εκτόξευση που είχε καταγραφεί το καλοκαίρι του 2022 και εν μέσω ανησυχιών για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν τα συμβόλαια είχαν φτάσει τα επίπεδα των 308 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πτώση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες αποδίδεται επίσης στη μειωμένη βιομηχανική ζήτηση και στα υψηλά επίπεδα των αποθεμάτων αερίου, που αγγίζουν το 66% της πληρότητας του, ωστόσο, οι επενδυτές δεν αποκλείουν το σενάριο αύξησης της ζήτησης, με φόντο το ενδεχόμενο για αυξημένη κατανάλωση ενέργειας από τη χρήση των air condition τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, παραμένει η επιφυλακτικότητα για τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα.

Αν σου άρεσε κάνε