Χαμηλές διακυμάνσεις και ανάμεικτο ταμπλό στη Wall Street

Χαμηλές διακυμάνσεις και ανάμεικτο ταμπλό στη Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:33 Δημιουργία 22/05/23, 23:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στάση αναμονής τήρησαν οι επενδυτές στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street η οποία χαρακτηρίστηκε από χαμηλές διακυμάνσεις.

Εν τω μεταξύ οι επενδυτές βρίσκονταν εν αναμονή της έκβασης της κρίσιμης συνάντησης Τζο Μπάιντεν και Κέβιν ΜακΚάρθι στον Λευκό Οίκο προκειμένου να διαπιστώσουν, αν θα αναβιώσουν οι ελπίδες για την επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας για το όριο του χρέους ή θα πρέπει να φοβούνται και να προετοιμάζονται για τα χειρότερα μιας στάσης πληρωμών. Η συνάντηση θα ξεκινήσει λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Wall Street.

Στο ταμπλό, λοιπόν, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 0,42% στις 33.286 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατάφερε να παραμείνει οριακά σε θετικό έδαφος και να διαμορφωθεί στις 4.192 μονάδες αυξημένος μόλις κατά 0,02%. Καλύτερη επίδοση για τον τεχνολογικό Nasdaq που αυξήθηκε κατά 0,50% στις 12.720 μονάδες.

Το κρίσιμο ραντεβού

Μετά την εμπλοκή που εμφανίστηκε στις διαπραγματεύσεις Λευκού Οίκου και Κογκρέσου, την περασμένη εβδομάδα, η Wall Street όπως και οι αγορές διεθνώς προβληματίστηκαν αναγνωρίζοντας το ντόμινο των συνεπειών για την αγορά και την οικονομία από μια στάση πληρωμών. Έτσι, αν και οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως, ακριβώς λόγω του υψηλού διακυβεύματος, οι δύο πλευρές θα αναγκαστούν να συμβιβαστούν, τα στενά χρονικά περιθώρια δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Η Τζάνετ Γέλεν έχει επαναλάβει ξανά και ξανά τη σοβαρότητα της κατάστασης υπολογίζοντας πως το Δημόσιο δεν θα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του πέραν της 1ης Ιουνίου.

Αναλόγως σημερινή έκθεση της Goldman Sachs ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ξεμείνει από μετρητά μέσα σε τρεις εβδομάδες, κρίνοντας ότι τα διαθέσιμα θα πέσουν κάτω από το όριο ασφαλείας των 30 δισ. δολαρίων στις 8 με 9 Ιουνίου, αλλά ίσως και νωρίτερα στις 1 με 2 Ιουνίου, αν δεν... «βγουν» οι υπολογισμοί του υπουργείου.

Με την επιστροφή του, την Κυριακή, στην Ουάσιγκτον ο Τζο Μπάιντεν -που βρισκόταν στην Ιαπωνία για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του G7- έσπευσε να κλείσει νέο ραντεβού με τον πρόεδρο της Βουλής, φροντίζοντας μάλιστα να στείλει ένα θετικό μήνυμα προς την αγορά με μια «εποικοδομητική» τηλεφωνική συνομιλία μαζί του.

Αναλόγως ο ίδιος ο Κέβιν ΜακΚάρθι λίγες ώρες πριν την αποψινή τους συνάντηση, φρόντισε επίσης να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα σχολιάζοντας πως οι προπαρασκευαστικές επαφές ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια των αξιωματούχων των δύο πλευρών βρίσκονται στο «σωστό μονοπάτι».

Όμως, η αγορά ανησυχεί μήπως τα πράγματα… στραβώσουν και πάλι και μάλιστα με τα χρονικά περιθώρια να έχουν στενέψει ακόμη περισσότερο. Ανησυχεί δε, ακόμη περισσότερο μήπως, η όποια συμφωνία επιτευχθεί, «σκαλώσει» κατά τη διαδικασία επικύρωσης της στο Καπιτώλιο, κυρίως στη Βουλή των Αντιπροσώπων, από την σκληροπυρηνική δεξιά πτέρυγα των συντηρητικών, οι οποίοι συνηθίζουν συχνά να «στήνουν» το δικό τους… αντάρτικο κατά της ίδιας της ηγεσίας του κόμματος τους και του ΜακΚάρθι.

«Οι επενδυτές ανησυχούν για το τι θα συμβεί με τις συνομιλίες για το χρέος, αν και από την άλλη πλευρά η οικονομία παραμένει αρκετά ισχυρή και η αγορά εργασίας ακόμη πιο ισχυρή» σχολίασε ο Κρις Ζακαρέλι, της Independent Advisor Alliance.

Το αίνιγμα της Fed

Σταδιακά, εξάλλου, το βλέμμα των επενδυτών θα αρχίσει να στρέφεται στο γρίφο της Federal Reserve, καθώς η είσοδος του Ιουνίου θα σημάνει και την αντίστροφη μέτρηση για το επόμενο κρίσιμο συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας, στο οποίο θα κληθεί να αποφασίσει, αν θα συνεχίσει την περιοριστική νομισματική πολιτική ή θα κηρύξει το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Οι επενδυτές ελπίζουν το δεύτερο, αλλά φοβούνται το πρώτο, με τα μηνύματα από τα μέλη του συμβουλίου να παραμένουν συγκεχυμένα και κυρίως αντιμαχόμενα.

Η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, την Τετάρτη, ενδεχομένως να ρίξει κάποιο… φως στις σκέψεις και απόψεις του συμβουλίου.

Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Σε επίπεδο μετοχών ξεχώρισε το μίνι ράλι της μετοχής της εταιρείας σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου PDC Energy μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της από τον κολοσσό της Chevron, έναντι 7,6 δισ. δολαρίων. Μια συμφωνία που φανερώνει πως οι μεγάλοι όμιλοι του κλάδου περιμένουν ότι η ζήτηση θα παραμείνει αυξημένη, όπως και οι τιμές, κρατώντας έτσι ζωντανό το ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των σχιστολιθικών αποθεμάτων, που έχει μεγαλύτερο κόστος και άρα συμφέρει μόνο όταν οι ενεργειακές τιμές είναι ψηλά.

Δυναμική άνοδος και για τη μετοχή της Pfizer, καθώς η εταιρεία είχε θετικά νέα από τις μέχρι τώρα κλινικές δοκιμές ενός νέου φαρμάκου για το διαβήτη, που μπορεί να αξιοποιηθεί επίσης για την απώλεια βάρους, ήτοι μια τεράστια αγορά που μπορεί να αποδειχτεί... χρυσοφόρα για την φαρμακοβιομηχανία.

Στις περιφερειακές τράπεζες, η μετοχή της PacWest είχε μια πολύ καλή συνεδρίαση σήμερα με κέρδη που έφτασαν το 20%, καθώς η αγορά ικανοποιήθηκε με την είδηση ότι η βαλλόμενη τράπεζα πούλησε ένα πακέτο δανείων του κλάδου του real estate αξίας περίπου 2,6 δισ. δολαρίων ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα της.

Στον τεχνολογικό κλάδο, σημαντικός τζίρος καταγράφηκε στις μετοχές εταιρειών, όπως η Alphabet και η Microsoft, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης που είναι το νέο «καυτό» στοίχημα στις Big Tech και προσελκύει μεγαλοεπενδυτές και hedge funds. Αν και πολλοί αναλυτές προειδοποιούν, ακριβώς για το λόγο αυτό, για πιθανή «φούσκα» στις μετοχές του ΑΙ.

Στον αντίποδα σημαντική πίεση δέχτηκε η μετοχή της Foot Locker, καθώς η λιανική αλυσίδα αθλητικών ειδών προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση της προβλέψεων της για τη χρονιά, λόγω της μειωμένης ζήτησης.

Αν σου άρεσε κάνε