Την 6η καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε 92 καταγράφει το Χρηματιστήριο

Την 6η καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε 92 καταγράφει το Χρηματιστήριο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:12 Δημιουργία 18/05/23, 20:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στις ελληνικές μετοχές, οι οποίες έχουν πετύχει εξαιρετικές επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρεται σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο εστιάζει στο πρόσφατο προεκλογικό ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

«Οι ελληνικές μετοχές πετυχαίνουν μερικά από τα μεγαλύτερα κέρδη παγκοσμίως, ενόσω οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η χώρα μπορεί να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως επισημαίνεται στη συνέχεια, το Χ.Α. έχει ενισχυθεί κατά 22% μέσα στο 2023, καταγράφοντας την 6η καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα 92 χρηματιστήρια που παρακολουθεί επισταμένα το πρακτορείο. Και υπερτερεί των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών, προστίθεται.

Ειδική μνεία κάνει στις τράπεζες μετοχές (Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα), οι οποίες έχουν παράσχει τη μεγαλύτερη ώθηση, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και σε εταιρείες, όπως η Jumbo και ο ΟΠΑΠ.

Φυσικά, αναφορά γίνεται και στις προσεχείς εκλογές της Κυριακής. «Οι εκλογές πιθανώς αποτελούν τον τελευταίο καταλύτη για την αγορά, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης θεωρούν ότι η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα θα εξαρτηθεί από την διατήρηση του μεταρρυθμιστικού ρυθμού και της δημοσιονομικής πειθαρχίας» επισημαίνει το Bloomberg.

Οι κάλπες, όπως εξηγεί παράλληλα, ενδέχεται να οδηγήσουν σε επαναληπτικές εκλογές, κάτι που αυξάνει τη μεταβλητότητα. Ωστόσο, το πρόσφατο ράλι στις μετοχές υποστηρίζεται από την εύρωστη οικονομική ανάκαμψη και τη μεγαλύτερη σταθερότητα του τραπεζικού κλάδου.

«Αυτό έχει αλλάξει: Η Ελλάδα οδεύει προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας» τονίζει ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars. «Έχουμε κάτι που υποτιμήθηκε για 10 χρόνια, στη συνέχεια συνεθλίβη για άλλα 12 χρόνια και τώρα επιστρέφει στην επενδυτική βαθμίδα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επανέλθει στις οθόνες των επενδυτών» υποστηρίζει, μιλώντας στο Bloomberg.

Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι ο κίνδυνος μιας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης είναι επαρκώς αποτιμημένος. «Επενδυτές εστιάζουν στη βελτιωμένη οικονομία και στην έξοδο από το καθεστώς των “σκουπιδιών”» συμπληρώνει ο αναλυτής.

Σ’ αυτό το σημείο, στο δημοσίευμα φιλοξενείται και το πρόσφατο report της Barclays, το οποίο αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναιρέσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ εκτιμά ότι η αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία θα συντελεστεί το επόμενο έτος.

Τραπεζική ώθηση

Ο τραπεζικός δείκτης στο Χ.Α., όπως αναφέρει το Bloomberg, έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τα χαμηλά επίπεδα του περσινού Ιουλίου, ενόσω οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν κάνει πρόοδο στη μείωση των κόκκινων δανείων. Όφελος υπάρχει κι από την πολιτική των υψηλότερων επιτοκίων.

Μάλιστα, το οικονομικό πρακτορείο παρατηρεί ότι αρκετές τράπεζες ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχετικά με την πιθανότητα επιστροφής στην πολιτική των μερισμάτων.

Σε μια περαιτέρω απόδειξη της επενδυτικής ψήφου, συνεχίζει το Bloomberg, οι ελληνικές μετοχές έχουν ανακτήσει όλες τις απώλειες από την τραπεζική αναταραχή του Μαρτίου.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, παρά τα πρόσφατα κέρδη, οι ελληνικές μετοχές παραμένουν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά, με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις να είναι χαμηλές. Ενδεικτικά, οι μετοχές στο Χ.Α. διαπραγματεύονται οκτώ φορές τα ετήσια κέρδη του 2023, ενώ στην Ευρώπη ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται στο 13.

Αν σου άρεσε κάνε