Αμόλυντες οι εισηγμένες τράπεζες των ΗΠΑ από τα μεγάλα «κανόνια»

Αμόλυντες οι εισηγμένες τράπεζες των ΗΠΑ από τα μεγάλα «κανόνια»

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:51 Δημιουργία 31/03/23, 21:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η τραπεζική κρίση που έπληξε τις τοπικές και περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχει μεταδοθεί στα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Wall Street τα οποία ενδέχεται να αποδειχθούν οι μεγάλοι κερδισμένοι.

Μετά από την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank, σύμφωνα με το Yahoo Finance, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως οι «too big to fail» τράπεζες προσελκύουν όλο και περισσότερους πελάτες.

«Πιστεύω πως πρόκειται για μία φυσική μετάβαση, ενώ οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street θα βγουν κερδισμένες», τόνισε το στέλεχος της State Street Global Advisors, Μάικλ Αρόνε, προσθέτοντας πως «οι καταθέτες θεωρούν τις τράπεζες αυτές ασφαλείς. Το εάν θα αποδειχθούν ή όχι ασφαλείς μένει να το δούμε. Παρ’ όλα αυτά, το φαινόμενο αυτό είναι ξεκάθαρο».

Τη στιγμή που οι καταθέσεις σε τοπικές τράπεζες όπως First Republic και PacWest Bancorp μειώνονται σημαντικά, οι μεγάλες τράπεζες όπως JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo και BofA καταγράφουν παράλληλη σημαντική αύξηση καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, οι τραπεζικές μετοχές έχουν καταγράψει σημαντική πτώση, με μοναδικές εξαιρέσεις αυτές των μεγάλων συστημικών τραπεζών των ΗΠΑ οι οποίες έχουν αποφύγει το μεγάλο sell off.

Σημειωτέον πως τον τελευταίο μήνα, η μετοχή της JPMorgan κατέγραψε μείωση της τάξης του 6,6%, της Citigroup κατά 10,9% και της Wells Fargo κατά 17,5%. Οι μετοχές των First Republic Bank, Zions Bancorp, PacWest και Western Alliance κατέγραψαν μείωση κατά 86,7%, 35,7%, 59,9% και 51,3% αντίστοιχα, λόγων των ανησυχιών για μετάδοση της κρίσης που προκάλεσε η κατάρρευση της SVB.

Η τρέχουσα κατάσταση θυμίζει, κάπως, την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, όταν η JPMorgan Chase εξαγόρασε τις Bear Stearns και Washington Mutual, κάτι το οποίο την μετέτρεψε στον κολοσσό που γνωρίζουμε σήμερα. Στην παρούσα φάση, 11 από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν προσφέρει $30 δισ. για τη σταθεροποίηση της First Republic.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η κρίση ενδέχεται να αλλάξει εκ νέου το τραπεζικό σκηνικό. «Η τρέχουσα κρίση έχει εγείρει πολλά ερωτήματα όσον αφορά τη βιωσιμότητα των τοπικών και μικρών τραπεζών. Θα επρόκειτο για τραγωδία εάν χάναμε τις τράπεζες αυτές», τόνισε ο CEO της Tassat, Κέβιν Γκριν, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός τραπεζικού συστήματος παρόμοιο με αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με λιγότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο «τονώνει την παραγωγικότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία».

Παράλληλα, ο κ. Γκριν υπογράμμισε πως πολλές τοπικές τράπεζες των ΗΠΑ οι οποίες στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποτελούν «τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας και θα πρέπει να υποστηριχθούν. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να προωθήσουμε την κυριαρχία ελαχίστων, τεράστιων τραπεζών».

Όπως και να έχουν τα πράγματα, σύμφωνα με το Yahoo Finance, οι μεταβολές αυτές είχαν ήδη γίνει αισθητές και πριν την κατάρρευση της SVB. Σύμφωνα με τον Στίβεν Μπίγκαρ της Argus Research, ο αριθμός των εξασφαλισμένων από την FDIC τραπεζών έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία 30 χρόνια, από τις 10.000 τράπεζες στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 στις 4.700 τράπεζες σήμερα.

«Η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Οι μικρές τράπεζες θα γίνουν ακόμα μικρότερες και οι μεγάλες ακόμα μεγαλύτερες. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε πως όσο μεγαλύτερες γίνονται, τόσο πιο ασφαλείς θα είναι», συμπλήρωσε ο κ. Μπίγκαρ.

Αν σου άρεσε κάνε