Κέρδη άνω του 8,5% τον Μάρτιο για τον χρυσό

Κέρδη άνω του 8,5% τον Μάρτιο για τον χρυσό

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:04 Δημιουργία 31/03/23, 15:59
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τον καλύτερό του μήνα από τον Ιούλιο του 2020 αποχαιρετάει ο χρυσός, καθώς η πρόσφατη τραπεζική κρίση και οι προσδοκίες για μια λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική από τη Fed έστρεψαν πολλούς επενδυτές στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου.

H τιμή στην spot αγορά (σ.σ.: αγορά μετρητών) βρίσκεται σήμερα στα 1.981 δολάρια ανά ουγγιά, κάτι που σημαίνει ότι σε μηνιαίο επίπεδο τα κέρδη ανέρχονται άνω του 8,5%. Μια επίδοση, η οποία είναι η καλύτερη των τελευταίων τριών ετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την αιφνίδια κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank, η τιμή του χρυσού εκτοξεύθηκε πρόσκαιρα άνω του ψυχολογικού ορίου των 2.000 δολαρίων.

Κι αυτό, χάρη στις προσδοκίες ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ενδεχομένως θα βάλει ένα τέλος στη σφιχτή νομισματική πολιτική, «πατώντας» τις αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων.

Αυτήν την στιγμή, βέβαια, οι ανησυχίες για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο έχουν αμβλυνθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Επομένως, ορισμένοι θεωρούν πλέον ότι η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, εστιάζοντας εκ νέου στην αναχαίτιση του πληθωρισμού.

Ας σημειωθεί ότι, παρότι ο χρυσός θεωρείται ένα ασφαλές «καταφύγιο» σε περιόδους αβεβαιότητας, τα υψηλότερα επιτόκια της Fed επηρεάζουν αρνητικά την ελκυστικότητά του, λόγω του ακριβότερου δολαρίου.

Αν σου άρεσε κάνε