Σήκωσαν... ανάστημα οι τράπεζες στη Wall Street

Σήκωσαν... ανάστημα οι τράπεζες στη Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:41 Δημιουργία 27/03/23, 23:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τρεις δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποτινάξουν τους φόβους μιας επιδείνωσης της τραπεζικής κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,6% ή 194 μονάδες, και διαμορφώθηκε στις 32.432 μονάδες, περιορίζοντας στο φινάλε τα ισχυρά αρχικά κέρδη του νωρίτερα που έφταναν τις 300 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, αυξήθηκε 0,16% στις 3.977 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,47% στις 11.768 μονάδες.

Οι σημερινές κινήσεις σημειώθηκαν καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να αφήσουν πίσω την πρόσφατη κρίση, η οποία «χτύπησε» τις περιφερειακές τράπεζες και η οποία οδήγησε στην χρεοκοπία των Silicon Valley Bank – Signature Bank.

Σε θετικό έδαφος οι περιφερειακές τράπεζες, με τον δείκτη ETF SPDR S&P Regional Banking (KRE) να τερματίζει υψηλότερα κατά 1,6%, ενώ νωρίτερα είχε σκαρφαλώσει και κατά 3%. Η μετοχή της First Republic ξεχώρισε σημειώνοντας άνοδο 11,81%, κάνοντας ακόμα και ενδοσυνεδριακό ράλι άνω του 23%. Η PacWest κέρδισε 3,46%, έχοντας φτάσει νωρίτερα να ενισχύεται και 10%.

Η επάνοδος της εμπιστοσύνης προς τον χρηματοπιστωτικό κλάδο συνιστά απόρροια πολλών και διαφορετικών παραγόντων:

-Οι εκροές καταθέσεων από τις μικρές τράπεζες έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες ημέρες.

-Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν την επέκταση του έκτακτου προγράμματος στήριξης των τραπεζών, κάτι το οποίο θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον ρευστότητα στην ευάλωτη First Republic Bank.

-Η First Citizens Bank συμφώνησε να αποκτήσει το μεγαλύτερο τμήμα της Silicon Valley Bank, η οποία κήρυξε χρεοκοπία πριν μερικές ημέρες. Το deal αφορά περιουσιακά στοιχεία αξίας 72 δισ. Δολαρίων.

Επιπλέον, τόσο ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, όσο και η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να καθησυχάσουν εκ νέου τους επενδυτές, επιβεβαιώνοντας την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

Αν σου άρεσε κάνε