Η αλλαγή του καιρού φέρνει άνοδο του φυσικού αερίου

Η αλλαγή του καιρού φέρνει άνοδο του φυσικού αερίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:43 Δημιουργία 27/03/23, 14:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς ένα νέο κύμα ψύχους αναμένεται να «σαρώσει» την Ευρώπη, ενισχύοντας τη ζήτηση για ενέργεια.

Οι θερμοκρασίες στις περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν σημαντικά την εβδομάδα που διανύουμε, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε ανάκαμψη της ζήτησης για θέρμανση.

Την ίδια στιγμή, η Νορβηγία προγραμματίζει την εκτέλεση εργασιών συντήρησης σε ορισμένες εγχώριες ενεργειακές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές προς την Ευρώπη να περιοριστούν.

Έτσι, από σήμερα επικρατεί μια συνθήκη αυξημένης ζήτησης και μειωμένης προσφοράς, η οποία εύλογα επιδρά και στις τιμές.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια TTF στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ολλανδίας -σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη- αυξάνονται κατά έως 4,1% και ανακάμπτουν στα 42,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Παρά την πρόσκαιρη άνοδο, βέβαια, οι τρέχουσες τιμές είναι αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, κάτι το οποίο οφείλεται στην αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, στον ήπιο χειμώνα και στα υψηλά ενεργειακά αποθέματα.

Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές υγροποιημένο φυσικού αερίου (LNG) παραμένουν ισχυρές, κάτι που προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη.

Αν σου άρεσε κάνε