Ομπρέλα ασφαλείας για τους επενδυτές τα ομόλογα

Ομπρέλα ασφαλείας για τους επενδυτές τα ομόλογα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:05 Δημιουργία 24/03/23, 14:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ράλι καταγράφουν οι τιμές των κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν στην ασφαλή «αγκαλιά» του δημόσιου χρέους, εν μέσω της αναζωπύρωσης της τραπεζικής κρίσης.

Είναι ενδεικτικό ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο υποχωρούν κατά τουλάχιστον 10 μονάδες βάσης, ενώ αισθητή βελτίωση καταγράφεται και στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας.

Οι παραπάνω κινήσεις σχετίζονται άρρηκτα με την εικόνα... διάλυσης που παρουσιάζουν οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη, με τους πωλητές να στοχοποιούν αυτήν την φορά την Deutsche Bank, η οποία χάνει άνω του 12%.

Απώλειες κατά 7% -οι μεγαλύτερες από τις 15 Μαρτίου- εμφανίζει και η μετοχή της UBS, η οποία (μαζί με την Credit Suisse) ερευνάται από τις αμερικανικές αρχές για τυχόν παραβίαση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.

Η παραπάνω κατάσταση, όπως είναι εύλογο, έχει αναγκάσει τους επενδυτές να καταφύγουν (εκ νέου) στα ασφαλή «καταφύγια», ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και η αγορά των κρατικών ομολόγων. Κι αυτό, παρά τις νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα, περιορίζεται κατά 11 μονάδες βάσης και κατέρχεται στο 3,29%. Κατά 16 μονάδες βάσης μειώνεται και το κόστος δανεισμού της Γερμανίας (2,02%), ενώ της Γαλλίας συρρικνώνεται κατά 14 μονάδες βάσης (2,56%) και της Ισπανίας κατά 14 μονάδες βάσης (3,09%).

Όσον αφορά την Ελλάδα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 20 μονάδες βάσης και «πέφτει» στο όριο του 4%, δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο από τις 20 Μαρτίου. Τα spreads δηλαδή ή απόκλιση σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα, παράλληλα, καθορίζονται στις 200 μονάδες βάσης.

Έντονες ανησυχίες

Η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse, μέσω της εξαγοράς από την UBS, αλλά και η κατάρρευση των Silicon Valley Bank – Signature Bank στις ΗΠΑ, έχουν πυροδοτήσει μια σειρά ανησυχιών ανάμεσα στους επενδυτές, οι οποίοι φαίνεται ότι «χτυπούν» πλέον και την Deutsche Bank.

Η εν λόγω αρνητική κατάσταση επιδεινώθηκε, επίσης, από την περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (στο 4,75% – 5%).

Όλα αυτά έχουν αισθητά υπονομεύσει την επενδυτική ψυχολογία, με τους αναλυτές να φοβούνται τον κίνδυνο ενός ντόμινο καταρρεύσεων στις τράπεζες, κάτι το οποίο ανάγλυφα αντανακλάται στην έντονη μεταβλητότητα των μετοχών.

Αν σου άρεσε κάνε