Σε διορθωτική υποχώρηση τα συμβόλαια του χρυσού

Σε διορθωτική υποχώρηση τα συμβόλαια του χρυσού

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:12 Δημιουργία 21/03/23, 17:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πτωτικά κινείται τιμή του χρυσού στην αγορά των εμπορευμάτων, καθώς η προσοχή των επενδυτών στρέφεται από την τραπεζική κρίση στην αυριανή απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια.

Είναι ενδεικτικό ότι τα συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου υποχωρούν την Τρίτη κατά 1,40% και διολισθαίνουν στα 1.955 δολάρια ανά ουγγιά.

Κι όλα αυτά, ενώ κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, η τιμή του χρυσού ξεπέρασε προσωρινά το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων –για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022.

Από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η αξία του μετάλλου έχει καταγράψει άνοδο τουλάχιστον 100 δολαρίων, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ένα ασφαλές «καταφύγιο», υπό τον φόβο μιας ευρύτερης τραπεζικής κρίσης.

Με την εν λόγω ανησυχία να περιορίζεται σιγά – σιγά, χάρη και στις άμεσες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, η προσοχή στρέφεται πλέον στις επόμενες κινήσεις της νομισματικής πολιτικής.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή θα βάλει «φρένο» στον ρυθμό σύσφιγξης, κάτι που σημαίνει ότι το επιτόκιο θα αυξηθεί κατά μόλις 25 μονάδες βάσης (σήμερα βρίσκεται στο 4,5% – 4,75%). Οι αναλυτές δε, δίνουν και ορισμένες -λίγες- πιθανότητες και στο σενάριο για μηδενική αλλαγή στα επιτόκια.

Η όποια απόφαση θα ανακοινωθεί στις 8.00 το απόγευμα της Τετάρτης.

Ας σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας, όπως είναι εύλογο, επιδρούν αρνητικά στον χρυσό, καθώς αυξάνουν το κόστος διακράτησης των συμβολαίων του πολύτιμου μετάλλου, δεδομένου ότι οδηγούν σε ενίσχυση της αξίας του δολαρίου.

Αν σου άρεσε κάνε