Σε υψηλό εννέα μηνών το Bitcoin εν μέσω αναταραχής

Σε υψηλό εννέα μηνών το Bitcoin εν μέσω αναταραχής

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:02 Δημιουργία 20/03/23, 19:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η αναταραχή στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό ΗΠΑ και οι νέες ελπίδες για μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από την Fed οδήγησαν το Bitcoin σε υψηλό εννέα μηνών.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ισχυρότερο ψηφιακό νόμισμα ξεπέρασε τα 28.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2022, διαπραγματευόμενο γύρω στα 28.200 δολάρια νωρίτερα στο Λονδίνο. Το Bitcoin έχει πλέον ενισχυθεί περισσότερο από 70% από την αρχή του έτους. Άλλα κρυπτονομίσματα έχουν σημειώσει επίσης ράλι, με το Ether να κερδίζει σχεδόν 50% από τις 31 Δεκεμβρίου και το Solana, ένα από τα πιο «ταλαιπωρημένα» νομίσματα του περασμένου έτους, να έχει υπερδιπλασιαστεί.

H αγορά crypto έχει πλέον ανακτήσει όλο το χαμένο έδαφος από τότε που το hedge fund Three Arrows Capital και το Celsius Network κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους περιόδου το περασμένο καλοκαίρι. Η «βουτιά» στις τραπεζικές μετοχές, με τελευταίο επεισόδιο αυτό της Credit Suisse, στηρίζει την αγορά κρυπτονομισμάτων τροφοδοτώντας τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Η αγορά χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα. Οι αποδόσεις των διετών κρατικών τίτλων των ΗΠΑ παρουσίασαν έντονες διακυμάνσεις και ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe Volatility Index, ο λεγόμενος δείκτης φόβου, γνωστός και ως VIX, εκτοξεύθηκε πάνω από το 30. Όμως το Bitcoin παρέμεινε ακλόνητο, σε ανοδική πορεία.

«Το Bitcoin συσχετίζεται με τις συνθήκες ρευστότητας και τα πραγματικά επιτόκια. Τα πραγματικά επιτόκια έχουν μειωθεί, οι συνθήκες ρευστότητας έχουν επεκταθεί και φαίνεται ότι εισερχόμαστε σε ένα νέο καθεστώς», δήλωσε ο Ίλαν Σόλοτ, συν-επικεφαλής των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της Marex.

H αβεβαιότητα της προηγούμενης εβδομάδας προβλημάτισε τον επενδυτικό κόσμο, αλλά ενθάρρυνε τους «ταύρους» του Bitcoin που βλέπουν το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο ως αντιστάθμισμα κατά του πληθωρισμού, παρά τα περσινά στοιχεία περί του αντιθέτου. Το 2022, μια σειρά πτωχεύσεων και σκανδάλων ώθησε την τιμή του Bitcoin σε πτώση άνω του 60%.

Αν σου άρεσε κάνε