Ο τραπεζικός κλάδος οδηγεί σε άνοδο τις ευρωαγορές

Ο τραπεζικός κλάδος οδηγεί σε άνοδο τις ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:03 Δημιουργία 16/03/23, 12:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σήμερα, Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές πήραν «ανάσα» μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας ότι θα παράσχει σωσίβιο ρευστότητας στην Credit Suisse.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε με άνοδο 1%, ενώ λίγο πριν από τις 12:00 (ώρα Ελλάδος) να βρίσκεται στο +0,20% περίπου με τον κλάδο των τραπεζών να ενισχύεται κατά 1,18%. Οι περισσότεροι κλάδοι άνοιξαν με θετικό πρόσημο, με τα κέρδη να οδηγούνται από το ράλι των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 2,8%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο δείκτης DAX κερδίζει 0,49% στις 14.807 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,45% στις 6.916 μονάδες. Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο δείκτης DAX κερδίζει 1,14% στις 14.915 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 1,12% στις 6.962 μονάδες.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών έκαναν ράλι κατά την έναρξη των συναλλαγών. Η UBS είχε άνοδο 4,9%, η Commerzbank κέρδισε 3,9%, η Santander σημείωσε άνοδο 3,%, οι μετοχές της FinecoBank κέρδισαν 3,4% και η Barclays 3,3%.

Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε έπειτα από ένα απότομο sell-off την Τετάρτη. Το ευρώ ενισχύθηκε επίσης εν όψει της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα ομόλογα σε όλη την Ευρώπη ενισχύθηκαν, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να ανεβαίνει κατά 10 μονάδες βάσης.

Σανίδα σωτηρίας

Σωσίβιο 50 δισ. ελβετικών φράγκων ρίχνουν στην Credit Suisse oι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας, κίνηση άνευ προηγουμένου από την ελβετική κεντρική τράπεζα, καθώς οι μετοχές της τράπεζας κατακρημνίστηκαν χθες Τετάρτη και έφθασαν να υποχωρούν ακόμη και πάνω από 30% στο χρηματιστήριο, προτού κλείσουν στο –24,24%.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008, πάντως κεντρικές τράπεζες είχαν παρέμβει για να εγγυηθούν πως οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα άντεχαν την πίεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Ούλριχ Κόρνερ, δήλωσε ότι η βάση ρευστότητας της τράπεζας είναι «πολύ, πολύ ισχυρή». Ωστόσο, οι τρεις τελευταίες χρεοκοπίες αμερικανικών τραπεζών δείχνουν πόσο γρήγορα μπορεί να πληγεί η εμπιστοσύνη.

Η επικείμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών αγορών. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, όπως σηματοδότησε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον περασμένο μήνα, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η μετοχή της Credit Suisse ξεκίνησε με άνοδο 30% ενώ λίγο αργότερα ενισχύθηκε έως και 40%. Λίγο πριν τις 12:00 ώρα Ελλάδας τα κέρδη της μετοχής του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού περιορίστηκαν στο 20% περίπου, μετά τη χθεσινή «βουτιά» 30% που προκάλεσε η άρνηση της Saudi National Bank, βασικού μετόχου της Credit Suisse, να προχωρήσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω επένδυση στον τραπεζικό κολοσσό.

Αν σου άρεσε κάνε