Ψύχραιμες οι τράπεζες των ΗΠΑ με τις εξελίξεις στην Credit Suisse

Ψύχραιμες οι τράπεζες των ΗΠΑ με τις εξελίξεις στην Credit Suisse

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:32 Δημιουργία 16/03/23, 12:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ θεωρούν περιορισμένους τους κινδύνους από την έκθεσή τους στην Credit Suisse έως τώρα καθώς είχαν κάνει σχετική διαχείριση τους τελευταίους μήνες, όταν και ξεκίνησαν οι δυσμενείς εξελίξεις στην ελβετική τράπεζα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται τρεις πηγές του τραπεζικού κλάδου, με τις δηλώσεις να έχουν γίνει πριν από την ανακοίνωση της ελβετικής τράπεζας ότι θα λάβει ρευστότητα 50 δις. φράγκων από την κεντρική τράπεζα (SNB), οι Αμερικανοί τραπεζίτες ανησυχούσαν περισσότερο για το ντόμινο ή τις παρενέργειες από προβλήματα της Credit Suisse που δεν είναι ακόμη κατανοητά.

Κορυφαία αμερικανική τράπεζα εξακολουθεί να έχει ως αντισυμβαλλόμενη την Credit Suisse, αλλά διαχειρίζεται προσεκτικά την έκθεσή της, η οποία είναι μικρή, δήλωσε μία πηγή.

Μία εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού στη Νέα Υόρκη εκτιμούσε τον κίνδυνο που διέτρεχε από το γεγονός ότι είχε την ελβετική τράπεζα ως αντισυμβαλλόμενη, σύμφωνα με άλλη πηγή. «Ολες οι τράπεζες κοιτάνε τα βιβλία τους, ποιες ανοιχτές θέσεις έχουν στην Credit Suisse», ανέφερε η ίδια πηγή.

Η ΕΚΤ επικοινώνησε χθες με τις τράπεζες για να τις ρωτήσει σχετικά με τα ανοίγματά τους στην ελβετική τράπεζα, όπως ανάφεραν πηγές του SSM στο Reuters.

Οι τραπεζικές μετοχές

Οι τραπεζικές μετοχές υφίστανται σκωτσέζικο ντους αυτή την εβδομάδα. Τη Δευτέρα σφυροκοπήθηκαν, μετά την κατάρρευση τριών αμερικανικών πιστωτικών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και η Silicon Valley Bank.

Την ανάκαμψη που σημειώθηκε την Τρίτη ακολούθησε η χθεσινή βουτιά μετά τη δήλωση της Saudi National Bank ότι δεν θα βάλει νέα κεφάλαια στη Credit Suisse.

O πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης του Stoxx 600 σημείωνε κέρδη, τα οποία πειορίστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης και ανέρχονταν στο 1,5% στις 11.30 καθώς η ανακοίνωση της CS για τη ρευστότητα των 50 δις. φράγκων καθησύχασε κατ' αρχή τους επενδυτές. Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται σε θετικό έδαφος. Πριν από λίγο, ο Stoxx 50 είχε περιορίσει, επίσης, τα κέρδη του στο 0,6% από σχεδόν 2% κατά το άνοιγμα της αγοράς.

Η Capital Economics

Σε σημερινή έκθεσή της, η Capital Economics σημειώνει ότι η σημερινή ανακοίνωση της CS ότι «θα ασκήσει την option δανεισμού 50 δισ. ελβετικών φράγκων από την SNB είναι πιο σημαντική σε σχέση με τη χθεσινή ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας».

Σημειώνει επίσης ότι τρία πράγματα θα πρέπει να παρακολουθήσουμε:

-Αν θα συνεχισθεί η σημερινή θετική αντίδραση των αγορών και ειδικότερα των τραπεζικών μετοχών.

-Αν οι ανησυχίες μεταφερθούν από την Credit Suisse σε άλλες τράπεζες.

-Τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 3.15 (ώρα Ελλάδας) που είναι η πρώτη μεγάλης κεντρικής τράπεζας μετά τη χρεοκοπία της SVB και της κρίσης που προκάλεσε.

Αν σου άρεσε κάνε