Στα 465 δισ. δολάρια η χασούρα των τραπεζών στα χρηματιστήρια

Στα 465 δισ. δολάρια η χασούρα των τραπεζών στα χρηματιστήρια

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:03 Δημιουργία 14/03/23, 12:50
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η αξία των τραπεζικών μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο απομειώθηκε κατά 465 δισ. δολάρια στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις των χρηματιστηρίων, καθώς οι επενδυτές μείωσαν τις θέσεις τους στις τράπεζες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Οι απώλειες αυξήθηκαν σήμερα, με τον χρηματοπιστωτικό δείκτη MSCI για την Ασία – Ειρηνικό να υποχωρεί κατά 3,1% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Νοεμβρίου.

Η μετοχή της Mitsubishi UFJ Financial Group έκανε βουτιά 8,6% στην Ιαπωνία, ενώ η μετοχή της νοτιοκορεατικής Hana Financial Group υποχώρησε 3,9% και του αυστραλιανού ANZ Group Holdings κατά 1,5%.

Υπάρχουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στις χρηματοπιστωτικές εταιρείες οι επενδύσεις τους σε ομόλογα, στον απόηχο της κατάρρευσης της SVB.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων είχαν διακυμάνσεις μετά τη χθεσινή βουτιά τους, εν μέσω προσδοκιών ότι η Fed θα αποφύγει να αυξήσει τα επιτόκια λόγω της αναταραχής στο τραπεζικό σύστημα.

Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο του παγκόσμιου δείκτη MSCI μειώθηκε περίπου 465 δισ. δολάρια από την Παρασκευή. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες, με τον περιφερειακό δείκτη KBW να κάνει βουτιά 7,7% που είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2020.

Η μετοχή της First Republic Bank βυθίστηκε 73% σε τρεις συνεδριάσεις και σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των εταιρειών του δείκτη. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s έθεσε το αξιόχρεο της τράπεζας σε επανεξέταση για πιθανή υποβάθμιση.

Βουτιά έκαναν χθες και οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, με τη μετοχή της Credit Suisse να βυθίζεται 9,6% σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ εν μέσω των φόβων ντόμινο από την SVB. Νωρίς σήμερα, η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει εντοπίσει «σημαντικές αδυναμίες» σε προηγούμενες ανακοινώσεις και ότι υιοθετεί ένα διορθωτικό σχέδιο.

Αν σου άρεσε κάνε