Στροφή επενδυτών σε χρυσό, ομόλογα και κρυπτονομίσματα

Στροφή επενδυτών σε χρυσό, ομόλογα και κρυπτονομίσματα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:26 Δημιουργία 14/03/23, 12:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Προς πιο ασφαλή προϊόντα στρέφονται πλέον οι επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν την κατάρρευση της Silicon Valley Bank να οδηγεί τις μετοχές σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές μετοχές υποχωρούν προς το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου, την ίδια ώρα ο χρυσός -παραδοσιακό «καταφύγιο» σε περιόδους αναταράξεων- καταγράφει ισχυρή άνοδο κατά 1% και ενισχύεται στα 1.886 δολάρια ανά ουγγιά.

Την ίδια στιγμή, ισχυρό ράλι παρατηρείται στις τιμές των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις στους διετείς τίτλους του αμερικανικού δημοσίου να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από το 1987. Αποτέλεσμα είναι σήμερα να βρίσκονται μόλις στο 4,2%, ενώ έως την Πέμπτη ξεπερνούσαν το 5%.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην ευρωπαϊκή αγορά χρέους, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας να ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση όλων των εποχών, διολισθαίνοντας κατά τουλάχιστον 20 μονάδες βάσης (2,29%).

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας περιορίζεται κατά 18 μονάδες βάσης, της Ιταλίας κατά 12 μονάδες βάσης, της Ισπανίας κατά 16 μονάδες βάσης, της Αυστρίας κατά 19 μονάδες βάσης και της Ελλάδας κατά 11 μονάδες βάσης (στο 4,21%).

Φυσικά, πέραν της ασφάλειας που παρέχουν τα κρατικά ομόλογα, στην αποκλιμάκωση συμβάλλουν και οι εκτιμήσεις για ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, με τους traders να κατεβάζουν στο 3,75% την πρόβλεψη για το τελικό ύψος του επιτοκίου καταθέσεων (σήμερα βρίσκεται στο 2,5%).

Ωφελημένη από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι, επίσης, η αγορά των κρυπτονομισμάτων, καθώς η απόφαση των αμερικανικών αρχών να εγγυηθεί τις καταθέσεις παρέχει μια έξτρα δικλείδα ασφαλείας για τα αποθεματικά των κρυπτο-εταιρειών.

Εύλογα, επομένως, η αξία του Bitcoin ενισχύεται κατά περίπου 5%, ενώ νωρίτερα έφθασε έως και το 10%, βοηθώντας τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων να επανέλθει στο ιστορικό ορόσημο του 1 τρισ. δολαρίων.

Αν σου άρεσε κάνε