Ισχυρές απώλειες και για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Ισχυρές απώλειες και για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:50 Δημιουργία 13/03/23, 15:08
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι κλυδωνισμοί στις διεθνείς αγορές λόγω της κατάρρευσης της αμερικανικής Silicon Valley Bank δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την αγορά πετρελαίου.

Συγκεκριμένα το αμερικανικό αργό παράδοσης Απριλίου σημειώνει σήμερα απώλειες της τάξεως του 2,2% και τιμή του διαμορφώνεται στα 75 δολάρια ανά βαρέλι. Το brent παράδοσης Μαΐου υποχώρησε 2%.

Η χειρότερη τραπεζική κρίση από το 2008 οδήγησε τις αμερικανικές αρχές να αναλάβουν δράση προκειμένου να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και να αποτρέψουν ενδεχόμενο ντόμινο.

Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs Group Inc. δεν βλέπει πλέον πιθανό να προχωρήσει η Federal Reserve σε αύξηση των επιτοκίων της, στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, ακόμη και μετά την κίνηση των αμερικανικών αρχών να περιορίσουν την κρίση.

Το δολάριο υποχώρησε συμπαρασύροντας τα εμπορεύματα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τις αμερικανικές μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ ισχυροί τριγμοί καταγράφονται και στις αγορές μετοχών της Ευρώπης, με τις πιέσεις να εντείνονται στον τραπεζικό κλάδο.

Οι προαναφερθέντες κλυδωνισμοί εντείνουν τη μεταβλητότητα της αγοράς πετρελαίου διεθνώς, η οποία έχει επηρεαστεί φέτος από τις ανησυχίες για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed και την αισιοδοξία γύρω από την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας. Ένα ασθενέστερο δολάριο, που καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, βοήθησε στη στήριξη των τιμών του πετρελαίου.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς, με τη Saudi Aramco να προβλέπει ότι η κατανάλωση θα φθάσει πιθανότατα στο ρεκόρ των 102 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως μέχρι το τέλος του 2023.

«Οι τιμές του αργού πετρελαίου συνεχίζουν να αυξομειώνονται ανάλογα με το γενικό επίπεδο του αισθήματος κινδύνου», δήλωσε ο Όλι Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank. Αν και η αντίδραση στην κρίση της SVB θα στηρίξει τα εμπορεύματα, «ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί λόγω των εξελίξεων και με αυτό κατά νου οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές δείχνουν ότι οι συναλλαγές θα συνεχιστούν σε ένα εύρος τιμών» για το πετρέλαιο.

Οι μηνιαίες εκθέσεις του ΟΠΕΚ και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας αυτή την εβδομάδα θα παράσχουν περισσότερες ενδείξεις για την κατάσταση της αγοράς και τις προοπτικές της προσφοράς και της ζήτησης.

Αν σου άρεσε κάνε