Κραχ στις ευρωαγορές και φόβοι για ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων

Κραχ στις ευρωαγορές και φόβοι για ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:20 Δημιουργία 13/03/23, 12:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ισχυροί τριγμοί καταγράφονται στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το... τσουνάμι που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank να χτυπάει πλέον και στις ακτές της Γηραιάς Ηπείρου.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει τουλάχιστον 2,5% και διαμορφώνεται στις 441 μονάδες (χαμηλό 2μήνου), με όλους τους κλάδους να βρίσκονται στο «κόκκινο». Φυσικά, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στις τράπεζες, οι οποίες κατακρημνίζονται κατά 4,2% ενώ εκφράζονται φόβοι για ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατρακυλάει στο -3,1% και τις 14.941 μονάδες, ενώ απώλειες κοντά στο 4,5% εμφανίζει το Χρηματιστήριο στο Μιλάνο. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 2,4%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 περιορίζεται κατά τουλάχιστον 3%.

Οι σημερινές ρευστοποιήσεις λαμβάνουν χώρα, παρά το γεγονός ότι η HSBC συμφώνησε να αγοράσει τον βρετανικό βραχίονα της SVB και παρά την παρέμβαση των αμερικανικών αρχών, οι οποίες έσπευσαν να διασφαλίσουν τις καταθέσεις.

Ωστόσο, οι αναλυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της SVB, η οποία θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ και η μεγαλύτερη από την περίοδο 2007-2009.

Κι αυτό, διότι τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών (η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη νέα αύξηση 50 μονάδων βάσης) πυροδοτούν μια σειρά κινδύνων, με πρώτο και κύριο τη δημιουργία μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της HSBC υποχωρεί κατά 3,5%, ενώ η μετοχή της Commerzbank βουλιάζει στο -12%. Κοντά στο 10% διαμορφώνεται η βουτιά και για τη μετοχή της ευάλωτης Credit Suisse.

Ας σημειωθεί ότι την Παρασκευή οι εποπτικές αρχές των ΗΠΑ ανέλαβαν τον έλεγχο της SVB, καθώς η διοίκηση αδυνατούσε να ελέγξει τις μαζικές εκροές κεφαλαίων. Οι εναπομείναντες πελάτες θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους από σήμερα το πρωί (ώρα ΗΠΑ).

Αν σου άρεσε κάνε