Εχασε τη μάχη της επιβίωσης και η crypto-τράπεζα Silvergate

Εχασε τη μάχη της επιβίωσης και η crypto-τράπεζα Silvergate

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:29 Δημιουργία 09/03/23, 16:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Έπεσαν οι «τίτλοι τέλους» και για την τράπεζα κρυπτονομισμάτων Silvergate Capital, η οποία το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωσε τον τερματισμό της λειτουργίας της και τη ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.

Η Silvergate, μέχρι πρότινος, αποτελούσε μία από τις βασικές εταιρείες χρηματοδότησης της βιομηχανίας των crypto, διαχειριζόμενη assets αξίας άνω των 11 δισ. δολαρίων.

Η πτώχευση της εταιρείας, η μετοχή της οποίας κατρακύλησε κατά σχεδόν 40% μετά την ανακοίνωση περί «λουκέτου», συνδέεται άρρηκτα με την πρόσφατη χρεοκοπία της FTX, της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων του Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ, η οποία ήταν ένας από τους βασικούς πελάτες της.

«Στον απόηχο των πρόσφατων εξελίξεων, η Silvergate πιστεύει ότι ένα συντονισμένο και οργανωμένο κλείσιμο της λειτουργίας της τράπεζας και η εθελοντική ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση» ανέφερε η διοίκηση.

Όπως έγινε γνωστό, όλοι οι καταθέτες θα αποζημιωθούν πλήρως, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Το «τέλος» της Silvergate είχε ήδη αρχίσει να προδιαγράφεται από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν μεγάλες εταιρείες crypto, όπως η Coinbase και η Galaxy Digital, διέκοψαν τη διμερή συνεργασία.

Η crypto-τράπεζα έδινε «μάχη» επιβίωσης εδώ και αρκετούς μήνες. Τον Ιανουάριο έσπευσε να απολύσει το 40% του εργατικού δυναμικού, μετά τις ζημιές του 1 δισ. δολαρίων στο δ’ τρίμηνο του 2022. Οι καταθέσεις δε, των πελατών υποχώρησαν κατά 68% και περιορίστηκαν σε μόλις 3,8 δισ. δολάρια.

Για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες εκροές, η Silvergate αναγκάστηκε να βγει στις αγορές, λαμβάνοντας έκτακτη χρηματοδότηση σχεδόν 10 δισ. δολαρίων.

Αν σου άρεσε κάνε