Βουτιά σε χαμηλό 18 μηνών για το φυσικό αέριο

Βουτιά σε χαμηλό 18 μηνών για το φυσικό αέριο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 18:30 Δημιουργία 06/03/23, 18:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ισχυρή πτώση κατέγραψε σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο 18 μηνών, λόγω των υψηλών αποθεμάτων και της ισχυρής προσφοράς LNG.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Απρίλιο (TTF) μειώθηκε 6% στα 42,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021.

«Παρά το κρύο που προβλέπεται, τα ισχυρά επίπεδα προσφοράς και αποθέματα φυσικού αερίου λειτουργούν καθησυχαστικά για την αγορά καθώς κινούμαστε προς το τέλος της χειμερινής περιόδου, περιορίζοντας τις όποιες ανησυχίες», ανέφερε η συμβουλευτική εταιρεία Auxilione στο καθημερινό δελτίο της για την αγορά.

Η πληρότητα των δεξαμενών αποθήκευσης αερίου στην Ευρώπη ήταν 59%, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Επίσης, αναμένεται ταχύτερη επάνοδος σε ηπιότερο καιρό σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, περιορίζοντας την αύξηση της ζήτησης.

«Η πρόβλεψη για πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες για το δεύτερο μισό αυτής της εβδομάδας και τις αρχές της επόμενης μειώνει τη ζήτηση και είναι πιθανό να στείλει κάποια αρνητικά για τις τιμές μηνύματα», σημείωσε αναλυτής της Refinitiv.

Οι τιμές μειώθηκαν παρά τη μη προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας του συνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Βελγίου – Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος αναμένεται τώρα να επαναλειτουργήσει στις 8 Μαρτίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η μείωση των τιμών του LNG οδήγησε και μικρότερες κινεζικές ενεργειακές εταιρείες να παραγγέλνουν φορτία από την spot αγορά.

Η Beijing Gas αγόρασε φορτίο παράδοσης τον Απρίλιο, σύμφωνα με traders που έχουν γνώση του θέματος. Πρόκειται για την πρώτη αγορά από μία μικρότερη κινεζική εταιρεία από το καλοκαίρι του 2021.

Αν σου άρεσε κάνε