Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές εν αναμονή της κατάθεσης Πάουελ

Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές εν αναμονή της κατάθεσης Πάουελ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:25 Δημιουργία 06/03/23, 11:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοδικές τάσεις παρατηρούνται στο άνοιγμα της εβδομάδας στα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι επενδυτές καταβάλουν προσπάθεια να διατηρήσουν το θετικό κλίμα που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα και με την προσοχή τους στραμμένη στις επόμενες κινήσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων τους.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ανεβαίνει 0,12% στις 464,80 μονάδες. Ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,28% στις 4.306 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,10% στις 7.939 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιείται 0,12% στις 15.599 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 0,39% στις 7.376 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 0,44% στις 27.953 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανεβαίνει 0,25% στις 9.487 μονάδες.

Το ενδιαφέρον των αγορών βρίσκεται στις δηλώσεις του επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, που ξεκινά την Τρίτη τη διήμερη κατάθεση του στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Κογκρέσου. Η προσοχή βρίσκεται στο κατά πόσο ο Πάουελ θα δώσει «σημάδια» για τις επόμενες κινήσεις της Fed σχετικά με την επιτοκιακή πολιτική της τράπεζας το επόμενο χρονικό διάστημα και το εάν η τράπεζα θα συνεχίσει τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Ωστόσο, νευρικότητα επικράτησε στις ασιατικές αγορές για τη Δευτέρα, στον απόηχο των εκτιμήσεων της κυβέρνησης της Κίνας για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Οι μετοχές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τον στόχο του κινεζικού ΑΕΠ για το 2023 με την κυβέρνηση να τον τοποθετεί γύρω στο 5%, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για ανάπτυξη κατά μέσο όρο 5,24%. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται σειρά οικονομικών στοιχείων.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,62% εν όψει της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας την Τρίτη, με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters να αναμένουν αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης.

Ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,11% και ο Topix σημείωσε άνοδο 0,84%. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi κέρδισε 1,2%, καθώς ο πληθωρισμός της χώρας παρουσίασε περαιτέρω αποκλιμάκωση τον Φεβρουάριο.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,3% και ο Shenzhen Component κινήθηκε 0,2% χαμηλότερα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για το κυβερνητικό έργο της χώρας από τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ χθεςν Κυριακή. Ο δείκτης Hang Seng ενισχύθηκε κατά 0,20% στο Χονγκ Κονγκ.

Η μισθοδοσία εκτός του αγροτικού τομέα στις ΗΠΑ θα αποτελέσει βασικό σημείο εστίασης αυτή την εβδομάδα, με τις προσδοκίες να βλέπουν χαμηλότερες προσλήψεις, γεγονός που θα ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει μικρότερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Οι μετοχές στη Wall Street έκλεισαν την προηγούμενη εβδομάδα με άνοδο, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν από τα πρόσφατα υψηλά τους και οι επενδυτές στάθμισαν τις σωρευτικές επιπτώσεις από τις αυξήσεις της Fed που έχουν ήδη εφαρμοστεί.

Ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε άνοδο 1,17%, ο S&P 500 αναρριχήθηκε κατά 1,61% και ο Nasdaq Composite κέρδισε 1,97%. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς υποχώρησε κάτω από το όριο του 4%.

Αν σου άρεσε κάνε