Νέα μπλεξίματα για την Credit Suisse με τη μετοχή της να γκρεμίζεται

Νέα μπλεξίματα για την Credit Suisse με τη μετοχή της να γκρεμίζεται

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:57 Δημιουργία 21/02/23, 15:53
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε νέο ιστορικό χαμηλό κατακρημνίζεται η μετοχή της Credit Suisse, μετά την απόφαση των ελβετικών εποπτικών αρχών να εξετάσουν τις προ διμήνου δηλώσεις του προέδρου της τράπεζας, Άξελ Λίμαν, περί «σταθεροποίησης των εκροών κεφαλαίων».

Σύφωνα με το πρακτορείο Reuters, η εποπτική αρχή FINMA εξετάζει κατά πόσο τα στελέχη της Credit Suisse, συμπεριλαμβανομένου και του Άξελ Λίμαν, γνώριζαν ότι οι πελάτες συνέχιζαν την εκροές, ενόσω δημοσίως δήλωναν το ακριβώς αντίθετο.

Η έρευνα εστιάζει, κατά κύριο λόγο, σε μια δήλωση του Λίμαν, η οποία είχε γίνει τον Δεκέμβριο στο περιθώριο συνέντευξης στο Bloomberg. Τότε ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας είχε υποστηρίξει ότι οι εκροές κεφαλαίων, οι οποίες κορυφώθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου, έχουν «βασικά σταματήσει».

Την ίδια ημέρα (2/12/2022), μάλιστα, η μετοχή της εταιρείας εκτοξεύθηκε κατά 10%, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την υποτιθέμενη βελτίωση της ρευστότητας και την ανακοπή των τεράστιων εκροών.

Η εν λόγω τοποθέτηση συνέπεσε της κρίσιμης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 4 δισ. δολαρίων, η οποία θεωρούταν άκρως απαραίτητη για την αποφυγή της κατάρρευσης του ιστορικού ομίλου.

Ωστόσο, όπως κατέστη γνωστό αυτόν τον μήνα, οι εκροές κεφαλαίων συνεχίζονταν κανονικά και τον Δεκέμβριο, με τις συνολικές απώλειες στον τελευταίο μήνα του έτους να φθάνουν σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η FINMA ερευνά αν και κατά πόσο η δήλωση του Λίμαν συνιστά απόπειρα εξαπάτησης και παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού, σε μια προσπάθεια να μην τεθεί σε κίνδυνο το εγχείρημα της ΑΜΚ.

Όπως είναι εύλογο, οι παραπάνω αποκαλύψεις ασκούν σημαντικές πιέσεις στη μετοχή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης, υποχωρώντας στο -5,7% και τα 2,613 ελβετικά φράγκα, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Με πληροφορίες από Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε