Κρυπτονομίσματα: Τα τρία μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζει η αγορά το 2023

Κρυπτονομίσματα: Τα τρία μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζει η αγορά το 2023

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:41 Δημιουργία 08/02/23, 21:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μόλις τρεις μήνες πέρασαν από τη στιγμή που η αγορά κρυπτονομισμάτων προσπαθεί να ανακάμψει από τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοδιαχείριση του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ξεπερνώντας εκ νέου τη συνολική αξιολόγηση του $1 τρισ.

Τόσο το bitcoin όσο και το ethereum κατέγραψαν ράλι της τάξης του 34% και 28% αντίστοιχα τον περασμένο μήνα, αλλά βρίσκονται ακόμα πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά του Νοεμβρίου του 2021.

Το Business Insider μίλησε με τέσσερα στελέχη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων και τους ρώτησε για τα προβλήματα που ο κλάδος ενδέχεται να αντιμετωπίσει το 2023.

Ο Chief Operating Officer της Dexalot, Τίμοθι Σαν, τόνισε πως είναι «σχετικά αισιόδοξος όσον αφορά την αγορά των crypto φέτος. Το 2022 αποτέλεσε ένα επώδυνο μάθημα το οποίο, όμως, ήταν αναγκαίο. Δεδομένης της κατάρρευσης ορισμένων σημαντικών εταιρειών του κλάδου, αναμένω πως η αγορά θα επικεντρωθεί εκ νέου στα βασικά χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας του blockchain».

Το μεγαλύτερο ερώτημα για πολλούς, πάντως, παραμένει η αντίδραση των ρυθμιστικών αρχών και η επιβολή εποπτείας στον τομέα.

Όσο για τον CEO της Giddy, Έρικ Πάρκερ, υπογράμμισε πως «η σωστή λήψη εποπτικών αποφάσεων θα ενισχύσει την αγορά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Οι λανθασμένες επιλογές, όμως, από ρυθμιστές οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν την αγορά, θα περιορίσουν την καινοτομία και ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα».

Ο Σαν είναι κι αυτός αισιόδοξος όσον αφορά τα βήματα των ρυθμιστών αλλά ανησυχεί «για τις λανθασμένες κινήσεις οι οποίες μπορεί να περιορίσουν την καινοτομία της τεχνολογίας του blockchain».

Η Fed συνεχίζει, μεν, να αυξάνει τα επιτόκιά της αλλά τα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά δεδομένα υποδεικνύουν μείωση του πληθωρισμού, οδηγώντας πολλούς σε υποθέσεις πως η κεντρική τράπεζα πρόκειται σύντομα να «πατήσει φρένο» στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Δεδομένης αυτής της αλλαγής πλεύσης της Fed, οι αγορές επισφαλών επενδυτικών assets έχουν καταγράψει ράλι, συμπεριλαμβανομένων και των κρυπτονομισμάτων.

Η πορεία των κρυπτονομισμάτων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα μακροοικονομικά δεδομένα και οποιαδήποτε «ανάφλεξη» του πληθωρισμού το 2023 θα μπορούσε να επηρεάσει τη θετική τους πορεία, σύμφωνα με τον CEO της Enclave Markets, Ντέιβιντ Γουέλς. Ο Γουέλς υποστήριξε πως «τα κρυπτονομίσματα είναι ένα asset class το οποίο αποτελεί μακροπρόθεσμη προστασία (hedge) ενάντια του πληθωρισμού, κάτι το οποίο θα βοηθήσει στην περαιτέρω υιοθεσία του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο».

Σύμφωνα, όμως, με το στέλεχος της Origin Protocol, Γιάμ Σάμουτ, «ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να συνεχίσει την επιθετική της (hawkish) στάση, πλήττοντας τα επισφαλή assets. Η δημιουργία υψηλών αποδόσεων στην αγορά κρατικών ομολόγων ΗΠΑ ενδέχεται, επίσης, να μειώσει την επενδυτική διάθεση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων».

Τέλος, κρίσιμη για την πορεία των crypto είναι και η πιθανότητα δημιουργίας περαιτέρω πτωχεύσεων όπως αυτές των FTX, Three Arrows, Voyager και Celsius. Σύμφωνα με τον Γουέλς «δεδομένου του ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων προσπαθεί αυτή τη στιγμή να ανακάμψει από τα περσινά προβλήματα, οποιαδήποτε νέα κατάρρευση κάποιας εταιρείας του κλάδου θα μπορούσε να αναστρέψει τη θετική πορεία του περασμένου μήνα»

Αν σου άρεσε κάνε