Η Baidu στον «κόσμο» της Τεχνητής Νοημοσύνης – Ράλι για τη μετοχή στο Χονγκ Κονγκ

Η Baidu στον «κόσμο» της Τεχνητής Νοημοσύνης – Ράλι για τη μετοχή στο Χονγκ Κονγκ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:28 Δημιουργία 07/02/23, 20:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης εισέρχεται και η κινεζική Baidu, καθώς ανακοίνωσε το λανσάρισμα του δικό της «έξυπνου» chatbot, σε μια προσπάθεια να ακολουθήσει τα βήματα των Microsoft και Google.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ αναρριχήθηκε την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς έκλεισε στο +13,5% και τα 159,8 δολάρια Χονγκ Κονγκ.

Λίγο νωρίτερα η Baidu είχε ανακοινώσει ότι οι τεχνικές δοκιμές είναι πιθανό να ολοκληρωθούν τον προσεχή Μάρτιο, ενώ στη συνέχεια το φιλόδοξο chatbot αναμένεται να καταστεί δημοσίως διαθέσιμο. Θα ακούει δε, στο όνομα «Ernie bot».

Η εν λόγω εξέλιξη επέρχεται ως συνέχεια της τεράστιας δημοτικότητας του ChatGPT, της ειδικής πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης, η οποία χρηματοδοτείται από τη Microsoft. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε και η υπηρεσία Bard A.I., η οποία προωθείται από την Google.

«Αυτό που διαφοροποιεί την Ernie από τα υπόλοιπα γλωσσικά μοντέλα είναι η ενσωμάτωση μιας εκτεταμένης γνώσης σ’ έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, κάτι το οποίο οδηγεί σε μια εξαιρετική κατανόηση και πολλαπλές ικανότητες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Baidu.

Τι είναι το ChatGPT και πώς λειτουργεί

Το «Ernie bot», όπως προαναφέρθηκε, ακολουθεί το παράδειγμα του ChatGPT (Generative Pretrained Transformer – Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής), δηλαδή της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης, η οποία πραγματοποιεί διάλογο και δίνει απαντήσεις (chatbot) στους χρήστες.

Το ChatGPT, το οποίο έλαβε χρηματοδότηση 10 δισ. δολαρίων από την Microsoft, βγήκε στην αγορά τον Νοέμβριο 2022 από την OpenAI. Βασίζεται στην «οικογένεια» μεγάλων γλωσσικών μοντέλων GPT-3.5 και είναι βελτιστοποιημένο τόσο με εποπτευόμενες όσο και με ενισχυτικές τεχνικές εκμάθησης.

Κυκλοφόρησε ως πρωτότυπο στις 30 Νοεμβρίου του 2022 και γρήγορα τράβηξε την προσοχή για τις λεπτομερείς απαντήσεις που παρείχε σε πολλά γνωστικά πεδία. Ωστόσο, η εφαρμογή περιστασιακά παρέχει και μη ορθές απαντήσεις -σε κάποιες περιπτώσεις- κι αυτό αναγνωρίστηκε ως ένα μειονέκτημα. Μετά τη δημοσιοποίηση της εφαρμογής ChatGPT, η εταιρεία OpenAI αποτιμήθηκε χρηματιστηριακά στην αξία των 29 δισ. δολαρίων.

Στον πυρήνα της, η τεχνολογία βασίζεται σε έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται γλωσσικό μοντέλο, ένα σύστημα πρόβλεψης που ουσιαστικά μαντεύει τι πρέπει να γράψει, με βάση προηγούμενα κείμενα που έχει επεξεργαστεί.

Το GPT κατασκευάστηκε με έναν εξαιρετικά μεγάλο όγκο δεδομένων, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από το διαδίκτυο. Εκπαιδεύτηκε επίσης, σε παραδείγματα ανθρώπινων συνομιλιών, κάτι που καθιστά τον διάλογό του σημαντικά πιο ανθρώπινο.

Αν σου άρεσε κάνε