Υψηλό 11 μηνών για το ευρώ - Στα 1,10 δολάρια η ισοτιμία

Υψηλό 11 μηνών για το ευρώ - Στα 1,10 δολάρια η ισοτιμία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:08 Δημιουργία 02/02/23, 13:38
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών αναρριχάται το ευρώ, καθώς η διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής και τα αισιόδοξα μακροοικονομικά μεγέθη παρέχουν ώθηση στο κοινό νόμισμα.

Ειδικότερα, το ευρώ σημειώνει άνοδο κατά 0,15% και βρίσκεται στο ψυχολογικό όριο του 1,10 ευρώ, το οποίο είναι το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2022.

Η ανοδική πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος, σήμερα, Πέμπτη, συνδέεται άρρηκτα με τις ανθεκτικές επιδόσεις της οικονομίας, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα έκανε την «έκπληξη» τον Ιανουάριο και επέστρεψε σε θετικό έδαφος.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στη Γηραιά Ήπειρο βρίσκεται σε καθοδική τροχιά (παρότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα), με τον ετήσιο δείκτη τιμών να αποκλιμακώνεται στο 8,5% τον Ιανουάριο, το χαμηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2022.

Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, διατηρώντας στις 50 μονάδες βάσης τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, κάτι που ευνοεί το κοινό νόμισμα.

Φυσικά, στη δυναμική του ευρώ συμβάλλουν και οι καθοδικές πιέσεις που ασκούνται στο αμερικανικό δολάριο, το οποίο «βλέπει» τη Federal Reserve να επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιγξης (αύξηση των επιτοκίων κατά μόλις 25 μονάδες βάσης).

Οι αναλυτές, μετά τη χθεσινή απόφαση, η οποία φέρνει τα επιτόκια στο 4,5% – 4,75%, προεξοφλούν ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα προχωρήσει σε ακόμη δύο παρεμβάσεις των 25 μονάδων βάσης, κάτι που θα οδηγήσει το τελικό επιτόκιο στο 5% έως τον Ιούνιο.

Η κορύφωση των επιτοκίων, όπως είναι εύλογο, αναμένεται να προλειάνει το έδαφος για τις πρώτες μειώσεις μέσα στο β’ μισό του 2023, ιδίως εφόσον ο πληθωρισμός διατηρηθεί σε καθοδική τροχιά (6,5% τον Δεκέμβριο).

Αν σου άρεσε κάνε