Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ+ διατηρεί σταθερή την παραγωγή του

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ+ διατηρεί σταθερή την παραγωγή του

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:20 Δημιουργία 01/02/23, 19:11
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σταθερή προτίθεται να διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου ο ΟΠΕΚ+ με τα κράτη-μέλη του καρτέλ να αναμένουν πιο σαφείς ενδείξεις για την πορεία της αγοράς, δεδομένου ότι η Κίνα έχει άρει πλήρως τους περιορισμούς για τον κορονοϊό και η οικονομική δραστηριότητα επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Ειδικότερα όπως αναφέρει το Reuters, η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου επεκτείνεται τον επόμενο μήνα για να συμπεριλάβει τα διυλισμένα καύσιμα. Ωστόσο, οι αποστολές πετρελαίου έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής αναπάντεχα ανθεκτικές.

Οι τιμές του πετρελαίου ξεκίνησαν δύσκολα το νέο έτος με ένα ράλι στα μέσα Ιανουαρίου να υποχωρεί μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό ώθησε τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του να παραμείνουν επιφυλακτικοί.

Υπενθυμίζεται πως τα κράτη μέλη του OPEC+ είχαν συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή, ωστόσο τα στοιχεία έδειξαν ότι αντλήθηκαν 29 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο, αυξημένα κατά 120 χιλιάδες βαρέλια ανά ημέρα σε σύγκριση μ ε τον Νοέμβριο.

Για τον Νοέμβριο, ο Οργανισμός έκανε τη μεγαλύτερη περικοπή από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας το 2020, μειώνοντας την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, εκ των οποίων περίπου τα 1,27 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα επρόκειτο να προέρχονται από τις 10 συμμετέχουσες χώρες του ΟΠΕΚ. Ο ίδιος στόχος εφαρμόστηκε και τον Δεκέμβριο.

Αν σου άρεσε κάνε