Οι κίνδυνοι που απειλούν να εκτροχιάσουν την ευρωπαϊκή «αμαξοστοιχία» στις αγορές

Οι κίνδυνοι που απειλούν να εκτροχιάσουν την ευρωπαϊκή «αμαξοστοιχία» στις αγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:05 Δημιουργία 29/01/23, 18:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν μπει με το... δεξί στο 2023, μετρώντας ήδη πολύ σημαντικά κέρδη της τάξης του 6% εντός του Ιανουαρίου.

Παρά το ράλι, ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εξακολουθούν να προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας επικείμενης πτώσης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές μετοχές παραμονεύουν.

Σύμφωνα με τις BlackRock και Amundi, πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά και να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό της ευρωπαϊκής «αμαξοστοιχίας».

Η επί τα χείρω αναθεώρηση των εταιρικών αποτελεσμάτων, η διατήρηση της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η μη επίλυση του ουκρανικού ζητήματος -έναν ολόκληρο χρόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου- είναι μερικά απ’ αυτά.

«Είναι δύσκολο να πούμε ότι "επειδή οι μετοχές ανεβαίνουν, τα πράγματα είναι οκ"» δηλώνει ο Κάσπερ Έλμγκριν, επικεφαλής του τμήματος μετοχών στην Amundi. «Έχουμε την πεποίθηση ότι η ανθεκτικότητα του 2022 θα διαρραγεί. Οι αγορές δεν έχουν αποτιμήσει ακόμη το μέγεθος της επικείμενης μείωσης των εταιρικών μεγεθών» εξηγεί, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Αναμφίβολα, οι χαμηλές τιμές ενέργειας, τα σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού και η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας έχουν παράσχει ώθηση στις μετοχές της Γηραιάς Ηπείρου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Euro Stoxx 50 μετράει κέρδη 27% από τον Σεπτέμβριο, ενώ οι ροές χρημάτων αρχίζουν να επιστρέφουν στην Ευρώπη.

Ωστόσο, κορυφαίοι διαχειριστές παραμένουν επιφυλακτικοί. Η BlackRock, ενδεικτικά, θεωρεί ότι η αισιοδοξία για τις ευρωπαϊκές μετοχές ήρθε πολύ γρήγορα, ενώ οι Goldman Sachs και Bank of America προειδοποιούν ότι το καλύτερο «κομμάτι» του φετινού ράλι έχει ήδη τελειώσει.

Οι πέντε κίνδυνοι

1. Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι προμήθειες φυσικού αερίου εξακολουθούν να απειλούν την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, παρότι ο ήπιος χειμώνας βοηθάει στην αποφυγή μιας κλιμάκωσης. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται περαιτέρω ενέργειας εφόσον η Μόσχα «παγώσει» τελείως τις ροές. «Ο ενεργειακός πόλεμος θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενόσω δεν μπορούμε να βασιζόμαστε για πάντα στον ευνοϊκό καιρό, μέτρα όπως η αποθήκευση αερίου και η μείωση της κατανάλωσης, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται» εξηγεί η Ανέκα Γκούπτα, επικεφαλής της Wisdomtree UK Ltd.

2. Εταιρικά κέρδη: Οι αναλυτές έχουν υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη του 2023, ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων θα έπρεπε να είναι ακόμη μεγαλύτερες, υπό τον φόβο της επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, το κόστος εξυπηρέτησης του εταιρικού χρέους παραμένει «ακριβό», περιορίζοντας τα περιθώρια κέρδους. Οι αισιόδοξοι θεωρούν ότι τα εταιρικά κέρδη θα παραμείνουν αμετάβλητα φέτος, ενώ οι απαισιόδοξοι, ανάμεσα σ’ αυτούς και οι Goldman Sachs – UBS – Bank of America, περιμένουν μια πτώση μεταξύ 5% και 10%.

3. Λάθη στη νομισματική πολιτική: Η κεντρική τράπεζα έχει προαναγγείλει τη διατήρηση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται μια σημαντική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Για πολλούς, μια πρώιμη μείωση των επιτοκίων μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική. «Εάν οι κεντρικές τράπεζες δεν θέλουν να επαναλάβουν τα λάθη του ‘70, θα πρέπει να περιμένουν έως ότου ο πληθωρισμός πλησιάσει στο 3%, κάτι που δεν θα συμβεί πριν το 2024» τονίζει ο Χοακίμ Κλέμεντ, αναλυτής της Liberum Capital. «Το περιθώριο για μειώσεις επιτοκίων είναι ελάχιστο ή μηδενικό. Ακόμη κι αν έχουμε ύφεση» συμπληρώνει.

4. Ο φόβος της ύφεσης: Ορισμένοι αναλυτές, ανάμεσα στους οποίους και η Goldman Sachs, ισχυρίζονται ότι η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει την ύφεση, χάρη στα ανθεκτικά μακροοικονομικά μεγέθη και την αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης. Κάποιοι άλλοι όμως, πιστεύουν ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο. «Περιμένουμε μια μεγάλη απώλεια στο αναπτυξιακό momentum, ως απόρροια της επιθετικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές δεν έχουν αποτιμήσει αυτό το σενάριο» υποστηρίζει η Bank of America, η οποία βλέπει ένα περιθώριο πτώσης 20% για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

5. Η ανάκαμψη στην Κίνα: Το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας και η άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, αναμφίβολα, παρείχαν μια σημαντική ένεση αισιοδοξίας στις αγορές. Ωστόσο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη παραμένει σε ιστορικά χαμηλά, ο πληθυσμός μειώνεται για πρώτη φορά έπειτα από έξι δεκαετίες, ενώ η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να βρίσκεται σε λήθαργο. Οι εταιρείες ειδών πολυτελείας, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις είναι πιθανό να χάσουν τα περισσότερα, εφόσον η ανάκαμψη στην Κίνα αποδειχθεί ασθενέστερη.

Αν σου άρεσε κάνε