Ευρωπαϊκό ρεκόρ στις εκδόσεις ομολόγων τον Ιανουάριο

Ευρωπαϊκό ρεκόρ στις εκδόσεις ομολόγων τον Ιανουάριο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:37 Δημιουργία 24/01/23, 16:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Νέο ρεκόρ Ιανουαρίου καταγράφουν οι πωλήσεις ομολόγων στην Ευρώπη, καθώς το κλίμα στις αγορές της περιοχής έχει βελτιωθεί αισθητά αναζωπυρώνοντας έτσι το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα υπολογίζεται πως οι εκδόσεις ομολόγων σε Βρετανία και ΕΕ ώθησαν τον όγκο των πωλήσεων πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ των 239 δισ. ευρώ, στα 244 δισ. ευρώ μέσα στο μήνα.

Το προηγούμενο ρεκόρ Ιανουαρίου, στα 239 δισ. ευρώ, είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2020.

Μάλιστα, το τελικό νούμερο του μήνα αναμένεται να κινηθεί ακόμη πιο ψηλά μέχρι το «κλείσιμο» του Ιανουαρίου.

Ήδη σήμερα έχουν λάβει χώρα νέες εκδόσεις ομολόγων συνολικής αξίας άνω των 15 δισ. ευρώ, με κυριότερη την προσφορά βρετανικών ομολόγων ύψους 6 δισ. στερλίνων.

Μόνο την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Ιανουαρίου, συγκεντρώθηκαν πάνω από 100 δισ. ευρώ από εκδόσεις ομίλων όπως η Deutsche Bank και η Credit Agricole SA.

H μείωση της αθρόας και φτηνής χρηματοδότησης έχει οδηγήσει πολλούς ομίλους, μεταξύ τους και τις τράπεζες, να στραφούν στις αγορές προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια για να αποπληρώσουν τα φτηνά δάνεια που λάμβαναν από την ΕΚΤ κατά την πανδημία.

Με το επενδυτικό κλίμα στις αγορές να έχει, λοιπόν, βελτιωθεί με την είσοδο της χρονιάς πολλοί θέλησαν να εκμεταλλευτούν το μικρό παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε, πριν η ΕΚΤ ανεβάσει κι άλλο τα επιτόκια τους επόμενους μήνες.

Άλλωστε, το κόστος δανεισμού θα ανέβει κι άλλο και θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα σε υψηλά επίπεδα, όπως έχουν επισημαίνει ξανά και ξανά μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ.

Αν σου άρεσε κάνε