Απαγορευτικό από την Ευρωβουλή στις τράπεζες για τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα

Απαγορευτικό από την Ευρωβουλή στις τράπεζες για τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:06 Δημιουργία 23/01/23, 21:01
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν υψηλά κεφάλαια για τα κρυπτονομίσματα που κατέχουν, σύμφωνα με νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί αύριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα κληθεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την εφαρμογή κανόνων που έχουν απομείνει από τη Βασιλεία ΙΙΙ, στο οποίο έχουν ενταχθεί και άλλες διατάξεις μετά από συμβιβασμούς μεταξύ των κομμάτων.

Τροπολογία του νομοσχεδίου προβλέπει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν σταθμισμένα με τον κίνδυνο κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 1.250% της έκθεσής τους σε cryptoassets, ώστε να καλύπτουν πιθανή πλήρη απώλεια της αξίας τους.

Αυτή η διάταξη είναι σύμφωνη με τις συστάσεις που έκανε η Επιτροπή Βασιλείας σε τραπεζικές εποπτικές Αρχές τον Δεκέμβριο.

Οι σκιώδεις τράπεζες

Με άλλη τροπολογία καθιερώνεται ο ορισμός του «σκιώδους τραπεζικού τομέα» - που περιλαμβάνει τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα hedge funds και τα επενδυτικά funds – που αντιστοιχεί περίπου στο 50% του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και είναι κατά κανόνα λιγότερο ρυθμισμένος από τις τράπεζες.

Η τροπολογία αυτή απαιτεί από την Κομισιόν να δημοσιεύσει έκθεση έως τον Ιούνιο του 2023, με την οποία θα αναλύεται η πιθανότητα καθιέρωσης εποπτικών ορίων για την έκθεση των τραπεζών σε σκιώδεις τράπεζες.

Η καταλληλότητα των στελεχών

Με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι η πολιτική αμοιβών των τραπεζών πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με τα σχέδια μετάβασής τους για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και κινδύνων διακυβέρνησης βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ένα νέο «κατάλληλο» καθεστώς για τον διορισμό τραπεζιτών, με το νομοσχέδιο να αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχουν στόχοι για ένα διαχειριστικό σώμα των τραπεζών.

Τα τραπεζικά στελέχη πρέπει να είναι «επαρκώς διαφοροποιημένα όσον αφορά την ηλικία, το φύλο και το γεωγραφικό και το εκπαιδευτικό background», σύμφωνα με έκθεση του Jonas Fernandez, του μέλους της Επιτροπής που ηγείται των διαπραγματεύσεων για το νομοσχέδιο.

Αν σου άρεσε κάνε