Θετική η Goldman Sachs για τις προοπτικές της Wall Street μέσα στο 2023

Θετική η Goldman Sachs για τις προοπτικές της Wall Street μέσα στο 2023

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:45 Δημιουργία 13/01/23, 16:50
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Θετική είναι η ετυμηγορία της Goldman Sachs για τις εκτιμώμενες αποδόσεις της Wall Street μέσα στη χρονιά, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ πιθανότατα μέχρι και σε επίπεδα ύφεσης.

Σε σημερινή έκθεση του ο αμερικανικός οίκος και το τμήμα διαχείρισης κεφαλαίων προέβλεψε ότι ο δείκτης S&P 500 θα «κλείσει» τη φετινή χρονιά μεταξύ των 4.200 και 4.300 μονάδων. Αυτό μεταφράζεται σε μια αύξηση κατά 12% σε σχέση με τα επίπεδα που βρέθηκε ο δείκτης με την ολοκλήρωση του 2022.

Πρόκειται για μια σημαντική ανάκαμψη μετά τη δύσκολη περσινή χρονιά, τόσο για τη Wall Street όσο και ευρύτερα για τις διεθνείς αγορές με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο, την έκρηξη του πληθωρισμού και τη δυναμική αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, μεταξύ τους και η Federal Reserve.

Ειδικά ο S&P 500 υποχώρησε συνολικά κατά 19,4%, καταγράφοντας έτσι τη χειρότερη ετήσια επίδοση του από το 2008.

Μετριοπαθής η ύφεση

Βεβαίως, πολλά θα εξαρτηθούν κι από την τροχιά που θα ακολουθήσει τελικά η αμερικανική οικονομία. Η Goldman Sachs «βλέπει» τις πιθανότητες υποχώρησης σε ύφεση σε ποσοστό 45% με 55%, όμως θεωρεί ότι θα είναι μια σύντομη και μετριοπαθής ύφεση.

Με βάση την εκτίμηση αυτή θεωρεί ότι η χρονιά δεν θα ξεκινήσει πολύ καλά για το χρηματιστήριο, με τις αρνητικές πιέσεις να κυριαρχούν αλλά προβλέπει ανάκαμψη με την πάροδο των μηνών και κυρίως προς τα τέλη του έτους.

«Καθώς σε μια ύφεση δεν οδηγούν όλα τα μονοπάτια σε απώλειες για την χρηματιστηριακή αγορά μέχρι τα τέλη του 2023, πιστεύουμε πως οι πιθανότητες για θετικές αποδόσεις των μετοχών ξεπερνούν αυτές μιας ύφεσης φέτος» επισημαίνει η έκθεση. Μάλιστα, για το λόγο αυτό η αμερικανική τράπεζα συμβουλεύει τους πελάτες της να κρατήσουν τις θέσεις τους και ίσως και να αυξήσουν την έκθεση τους σε μετοχές, ειδικά αν οι τιμές τους πέσουν κι άλλο, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές.

Οι προοπτικές για τις αγορές διεθνώς

Πάντως, η Goldman Sachs δεν είναι θετική μόνο σε σχέση με τις αποδόσεις της Wall Street. Θεωρεί επίσης ότι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης, αλλά και της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και των αναδυόμενων αγορών μπορεί να προσφέρουν κέρδη τους επενδυτές φέτος.

«Μετά το δύσκολο έδαφος πέρυσι, θεωρούμε πως οι αγορές χρήματος θα ανακάμψουν μέσα στο 2023» εκτιμά, επισημαίνοντας πως παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί οι προοπτικές είναι πλέον πιο θετικές τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα.

Αν σου άρεσε κάνε