Η αποδυνάμωση του δολαρίου οδηγεί τον χρυσό σε υψηλό 11 μηνών

Η αποδυνάμωση του δολαρίου οδηγεί τον χρυσό σε υψηλό 11 μηνών

ΑΓΟΡΕΣ UPD 18:54 Δημιουργία 13/01/23, 13:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών αναρριχάται η τιμή του χρυσού στις αγορές εμπορευμάτων, με το πολύτιμο μέταλλο να ετοιμάζεται για την τέταρτη διαδοχική ανοδική εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια στην αμερικανική αγορά σημειώνουν άνοδο κατά +0,45% και διαμορφώνονται άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.900 δολαρίων ανά ουγγιά. Σε επίπεδο εβδομάδας δε, τα σωρευτικά κέρδη προσεγγίζουν το 2%.

Η ανοδική κίνηση του μετάλλου συνδέεται άρρηκτα με τη σταθερή αποδυνάμωση του δολαρίου, το οποίο καταγράφει τις χειρότερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Νοέμβριο του 2022. Και όπως είναι εύλογο, ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά σημαντικά ελκυστικότερο τον χρυσό για τους ξένους επενδυτές.

Το αμερικανικό νόμισμα, το οποίο υποχωρεί στο 1,08 ανά ευρώ, βρίσκεται σε καθοδική τροχιά εξαιτίας της σταθερής επιβράδυνσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (6,5% τον Δεκέμβριο), κάτι που αναγκάζει την κεντρική τράπεζα να εξετάσει το ενδεχόμενο μικρότερων επιτοκιακών αυξήσεων και ταχύτερης ολοκλήρωσης του κύκλου σύσφιγξης.

«Τυπικά ο χρυσός ανεβαίνει, όταν ο πληθωρισμός αυξάνεται. Αλλά εμείς βλέπουμε τον χρυσό να συνεχίζει να ανεβαίνει, παρά το “πάγωμα” του πληθωρισμού, καθώς η αγορά προεξοφλεί ένα χαμηλότερο δολάριο και μια ηπιότερη αύξηση των επιτοκίων» εξηγεί ο Έντουαρντ Μέιρ, αναλυτής της Marex.

Τα επιτόκια της Federal Reserve κυμαίνονται στο εύρος 4,25 – 4,50%, με την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας να έχει οριστεί στις 2 Σεπτεμβρίου. Παρότι οι αναλυτές περιμένουν μια νέα παρέμβαση, εντούτοις θεωρούν ότι θα διαμορφωθεί στο κατώτατο δυνατό σημείο, δηλαδή στις 25 μονάδες βάσης -και όχι στις 50 ή 75 μ.β., όπως συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες.

Αν σου άρεσε κάνε