Παίρνουν τα... πάνω τους οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Παίρνουν τα... πάνω τους οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 18:46 Δημιουργία 12/01/23, 18:42
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε άνοδο βρίσκονται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, ενισχυμένες από μία νέα αισιοδοξία για τις προοπτικές ζήτησης από την Κίνα και από την ελπίδα ότι η μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε χαμηλότερη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Φεβρουάριο.

Η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε έως και 2% στα 84,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντίστοιχη αύξηση στα 79 δολάρια σημείωσε η τιμή του αμερικανικού αργού.

Οι αυξήσεις των δύο δεικτών αναφοράς έρχονται σε συνέχεια της χθεσινής αύξησής τους κατά 3%, εν μέσω ελπίδων ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία πιθανόν να μην είναι τόσο απαισιόδοξες όσο εκτιμάτο.

Αισιοδοξία για την Κίνα

Η Κίνα ανοίγει την οικονομία της μετά την κατάργηση των αυστηρών περιορισμών για τον κορονοϊό, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι η ζήτηση θα αυξηθεί το 2023, έστω και αν αυτό χρειασθεί κάποιους μήνες ώστε να ξεπερασθεί το κύμα κρουσμάτων που πλήττει τη χώρα.

Σημειώνεται ότι η εκτίναξη των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε άμεση επανεκκίνηση της κινεζικής βιομηχανίας και αύξηση της ζήτησης καυσίμων.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 6,5% τον Δεκέμβριο από 7,1% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας, με τη μεγαλύτερη συμβολή να προέρχεται από τη μείωση των τιμών των καυσίμων.

«Μία ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας και ενδεχομένως αλλού, σε συνδυασμό με μία ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα μετά το τρέχον κύμα κρουσμάτων μπορεί να οδηγήσουν σε μία πολύ καλύτερη χρονιά σε σχέση με τους φόβους που έχουν εκφρασθεί και να τροφοδοτήσουν μία επιπλέον ζήτηση αργού», δήλωσε χρηματιστής της OANDA.

«Το κλίμα (για αύξηση των τιμών) είναι αισιόδοξο αλλά πρέπει να θυμηθούμε ότι μπορεί να χαλάσει τόσο γρήγορα όσο χάλασε αν οι πληθωριστικές πιέσεις φανεί ότι έχουν εμπεδωθεί», δήλωσε άλλος χρηματιστής της PVM.

Ο αντίκτυπος από το εμπάργκο της ΕΕ

Η αγορά προετοιμάζεται επίσης για πρόσθετες μειώσεις στην προσφορά ρωσικού αργού λόγω των κυρώσεων της Δύσης.

Η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης ανέφερε ότι το επικείμενο εμπάργκο της ΕΕ από τις 5 Φεβρουαρίου σε πετρελαϊκά προϊόντα της Ρωσίας που μεταφέρονται με πλοία μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε σχέση με το εμπάργκο που εφαρμόζεται από τον Δεκέμβριο για το ρωσικό αργό.

Αν σου άρεσε κάνε