Μαύρο χρήμα 20,1 δισ. δολάρια στην αγορά κρυπτονομισμάτων to 2022

Μαύρο χρήμα 20,1 δισ. δολάρια στην αγορά κρυπτονομισμάτων to 2022

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:33 Δημιουργία 12/01/23, 16:49
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το 2022 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά και για την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε τη διακίνηση κονδυλίων από παράνομη ή εγκληματική δραστηριότητα μέσα από συναλλαγές σε assets κρυπτονομισμάτων να διογκωθεί σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με έκθεση της πλατφόρμας Chainalysis, η συνολική αξία της παράνομης δραστηριότητας σε ψηφιακά assets «έπιασε» ταβάνι στα 20,1 δισ. δολάρια. Πρόκειται για νούμερο σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τα επίπεδα του 2021.

Βέβαια, ακόμη και με την αύξηση αυτή η διακίνηση παράνομου και μαύρου χρήματος δεν ξεπέρασε το 1% της συνολικής δραστηριότητας που παρουσίασε ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων. Συγκεκριμένα κινήθηκε στο 0,24% των συνολικών συναλλαγών σε crypto από το 0,12% το 2021. Όμως, η αύξηση σε ετήσια βάση είναι εντυπωσιακή.

Η εξέλιξη αυτή βεβαίως δεν είναι τυχαία αν αναλογιστούμε πως ήταν μια χρονιά πολέμου που έβαλε στο στόχαστρο σκληρών κυρώσεων τη Ρωσία. Από νωρίς δε, δυτικοί παράγοντες επεσήμαναν πως η αγορά των crypto πρόσφερε ένα πολύτιμο παράθυρο στους Ρώσους και κυρίως τους Ρώσους ολιγάρχες που βρίσκονταν σε «μαύρη λίστα», ώστε να κάνουν συναλλαγές, να διακινήσουν και να μεταφέρουν τα χρήματα τους.

Πραγματικά τα επιμέρους στοιχεία αναφορικά με το προφίλ της παράνομης δραστηριότητας στα crypto, έδειξαν ότι το 44% αφορούσε ψηφιακές διευθύνσεις και πορτοφόλια που βρίσκονταν σε καθεστώς κυρώσεων. Εξέλιξη που «φωτογραφίζει» ρωσικά κεφάλαια.

Επίσης, αύξηση κατά 7% στα 3 δισ. δολάρια παρουσίασε και η διακίνηση κλεμμένων χρημάτων μετά από κυβερνοεπιθέσεις και χακαρίσματα. Μια τάση που θα αυξάνεται συνεχώς τα επόμενα χρόνια, καθώς το κυβερνοέγκλημα θα συνεχίσει να ενισχύεται.

Αν σου άρεσε κάνε